Statele UE nu reușesc să ajungă la un acord pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră

Noile ținte propuse de Comisia Europeană la capitolul reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră până în anul 2030 par să divizeze mai mult ca oricând țările Uniunii Europene, scrie joi AFP.

20 mart. 2014, 11:18
Statele UE nu reușesc să ajungă la un acord pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră

Comisia a cerut statelor membre să reducă până în anul 2030 emisiile de gaze cu efect de seră cu 40% față de nivelul înregistrat în anul 1990. Un alt obiectiv fixat pentru același orizont de timp este ca pe ansamblul surselor de energie cele regenerabile să reprezinte cel puțin 27% și recomandă economii de energie de circa 25%.

În sectorul energetic există mari deosebiri între statele membre. Numai unele țări produc energie nucleară, prețul plătit pentru gazele naturale variază foarte mult de la o țară la alta și mai sunt și restricții pentru folosirea unor resurse, cum este cazul lignitului în Grecia„, explică vice-premierul grec Evangelos Venizelos.

În consecință, mai multe state refuză să-și asume vreun angajament față de noi obiective care să le oblige să-și reducă emisiile de gaze cu efect de seră. Decizia de a urma sau nu recomandările Comisiei revine șefilor de stat și de guvern și ea nu poate fi luată decât în unanimitate, repartiția surselor de energie pe ansamblul producției energetice fiind o prerogativă suverană a statelor membre. Dar deocamdată nu există un consens asupra reducerii emisiilor cu 40%, precizează o sursă franceză.