Statele Unite au simulat atacuri nucleare, în contextul tensiunilor cu regimul din Coreea de Nord

Armata americană a efectuat două teste care au simulat atacuri atomice, într-un poligon militar din statul Nevada, în contextul tensiunilor cu regimul din Coreea de Nord, anunţă Administraţia pentru Securitate Nucleară de la Washington.

30 aug. 2017, 18:59
Statele Unite au simulat atacuri nucleare, în contextul tensiunilor cu regimul din Coreea de Nord

Statele Unite au simulat atacuri nucleare. Avioane militare americane „au efectuat două zboruri-test, cu bombe de tip B61-12, pe 8 august, la Poligonul Tonopah din Nevada”, transmite Administraţia pentru Securitate Nucleară, din cadrul Departamentului american al Energiei.

„Două dispozitive care nu erau încărcate cu focoase nucleare au fost lansate din avioane de vânătoare F-15E care decolaseră din Baza aeriană Nellis; au fost evaluate funcţiile nonnucleare ale armelor şi capacitatea de lansare a avioanelor”, precizează instituţia, într-un comunicat publicat pe site-ul propriu.

Bombele de tip B61-12 vor înlocui patru tipuri de dispozitive explozive B61 în arsenalul nuclear al Statelor Unite ale Americii, urmând să intre în dotarea armatei americane începând din martie 2020.

Testele cu echipamente ale armelor nucleare sunt parte dintr-o serie programată în următorii trei ani, dar intervin în contextul intensificării tensiunilor între Statele Unite şi Coreea de Nord.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a declarat miercuri că „discuţiile nu sunt soluţia” la criza cu regimul Kim Jong-Un. „Statele Unite au discutat cu Administraţia din Coreea de Nord, au plătit bani pentru extorsiune timp de 25 de ani. Discuţiile nu sunt soluţia”, a transmis Trump prin Twitter.

Documente ale Congresului SUA arată că Statele Unite au oferit Coreei de Nord în perioada 1995-2008 asistenţă financiară de peste 1,3 miliarde de dolari pentru alimente şi energie. Începând din anul 2009, Statele Unite nu au mai furnizat niciun ajutor Coreei de Nord.