Statele Unite şi Japonia discută despre teste cu rachete din partea Coreei de Nord

Preşedintele american Donald Trump a discutat, luni, cu Shinzo Abe despre testele cu rachete ale Coreei de Nord. Premierul nipon a precizat că Washingtonul şi Tokyo mizează pe coordonarea eforturilor lor pentru a obţine denuclearizarea Phenianului.

06 mai 2019, 19:34
Statele Unite şi Japonia discută despre teste cu rachete din partea Coreei de Nord

În timpul convorbirilor între cei doi lideri au fost abordate mai multe probleme, între care şi relaţiile comerciale dintre cele două ţări, ajungând la concluzia că au avut „o conversaţie foarte bună”.

Regimul de la Phenian a făcut o serie de teste de lansatoare de rachete şi de „arme tactice ghidate”, scoţând în evidenţă incertituninile unei escaladări de provocări, în timp ce negocierile privind problemele nucleare se află într-un punct mort, potrivit Belga.

În urma discuţiilor purtate prin telefon, Abe a informat presa că se caută o soluţie în deplin acord pentru denuclarizarea peninsulei coreene, prin eforturi bilaterale.

După summitul istoric din 2017, între Donald Trump şi liderul de la Phenian, Kim Jomg-un, din iunie 2018, din din Singapore, liderul de la Phenian s-a angajat şi-a dat cuvântul că „va lucra la denuclearizarea completă a Peninsulei coreene”. ulterior, discuţiile dintre cei doi lideri au intrat în impas, după eşecul celui de-al doilea summit, din februarie, la Hanoi, potrivit Belga.

Cel mai recent test cu rachetă din Coreea de Nord datează din noiembrie, 2017.

Duminică, Washingtonul a informat că trebuie să fie analizate „toate datele” în acest context şi s-a declarat „foarte încrezător că nu este vorba despre rachete cu rază intermediară de acţiune sau de rachete cu rază lungă de acţiune sau de rachete intercontinentale”, potrivit secretarului de Stat, Mike Pompeo.