Statele Unite și Ucraina au semnat „acordul de parteneriat economic”, care va oferi Washingtonului acces la mineralele rare ale Ucrainei, în schimbul creării unui fond de investiții în Ucraina. Cele două țări au negociat acest acord privind resursele naturale încă de la revenirea președintelui american Donald Trump la Casa Albă, în ianuarie.
„Acest acord trimite un semnal clar către Rusia că Administrația Trump este angajată într-un proces de pace centrat pe o Ucraină liberă, suverană și prosperă pe termen lung”, a declarat secretarul Trezoreriei, Scott Bessent, citat de CNN.
„Și, pentru a fi clar, niciun stat sau persoană care a finanțat sau furnizat mașinăria de război rusă nu va beneficia de reconstrucția Ucrainei.”
Ministrul Economiei din Ucraina, Iulia Svîrîdenko, a fost la Washington pentru a semna în numele guvernului ucrainean.
Printre termenii acordului se numără „proprietatea completă și controlul” care rămân în mâinile Ucrainei, a postat aceasta pe X (fostul Twitter) miercuri.
„Toate resursele de pe teritoriul nostru și din apele teritoriale aparțin Ucrainei”, a spus Iulia Svîrîdenko, adăugând: „Statul ucrainean decide ce și unde se extrage. Subsolul rămâne în proprietatea Ucrainei – acest lucru este clar stabilit în Acord.”
Protocolul elimină, de asemenea, vechea formulare care ar fi obligat Ucraina să ramburseze Washingtonului ajutorul militar acordat în trecut de SUA.
Semnarea acordului a avut loc la câteva ore după o neînțelegere de ultim moment cu privire la documentele care trebuiau semnate, ceea ce amenința să pună în pericol acordul.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, ar fi trebuit să încheie acordul în timpul vizitei sale la Washington din luna februarie – dar acea vizită a fost scurtată din cauza întâlnirii tensionate din Biroul Oval.
Unul dintre punctele cheie de dispută în negocieri a fost întrebarea privind garanțiile de securitate – și dacă SUA le vor oferi ca parte a acordului. Donald Trump a refuzat inițial acest lucru, spunând că vrea ca Ucraina să semneze mai întâi acordul și să discute despre garanții ulterior.
Atunci, Volodimir Zelenski a descris proiectul de acord ca fiind o cerere de a-și „vinde” țara. Oficialii ucraineni au indicat ulterior că ei consideră că investițiile SUA și prezența companiilor americane în Ucraina vor face ca SUA să fie mai interesate de securitatea Ucrainei.
La scurt timp după vizita eșuată la Casa Albă, Trump a ordonat suspendarea ajutorului american pentru Ucraina. Deși asistența a fost restabilită ulterior, episodul a fost un semnal de alarmă major pentru aliații europeni ai Ucrainei, care au promis să își sporească ajutorul pentru țară.
Trump a prezentat în mare parte acordul ca pe o „rambursare” din partea Ucrainei pentru ajutorul pe care SUA i l-au oferit de când Rusia a lansat invazia neprovocată și de amploare a Ucrainei în februarie 2022.
Vorbind miercuri pentru Fox News, Bessent a spus că acordul este „un semnal pentru poporul american, că avem o șansă de a participa, de a obține o parte din finanțare și arme, compensație pentru acestea.”
Detaliile acordului nu au fost făcute publice. Cu toate acestea, prim-ministrul Ucrainei, Denis Şmîhal, a spus duminică că acordul „nu va include asistența oferită înainte de semnarea sa.”
Vorbind miercuri, Şmîhal a descris acordul ca fiind „un acord strategic pentru crearea unui fond de parteneriate de investiții.”
„Este cu adevărat un acord internațional egal și benefic pentru investițiile comune în dezvoltarea și reconstrucția Ucrainei între guvernele SUA și Ucraina”, a adăugat el.
Conform acordului, SUA și Ucraina vor crea un fond de investiții comun în Ucraina, cu contribuții egale din partea ambelor părți și cu o distribuție egală a cotelor de management între ele, a spus Denis Şmîhal.
„Partea americană poate lua în considerare, de asemenea, din nou ajutorul militar. Subliniez, nou, acordat Ucrainei, ca o contribuție la acest fond”, a spus Şmîhal.
Ucraina deține 22 dintre cele 50 de depozite de materiale clasificate de importanță critică de către US Geological Survey.
Acestea includ minerale rare și alte materiale esențiale în producția de electronice, tehnologii de energie curată și unele sisteme de arme.
Producția globală de minerale rare și alte materiale strategice a fost dominată mult timp de China, lăsând țările occidentale disperate să găsească surse alternative – inclusiv Ucraina.
Un memorandum de înțelegere pregătit sub administrația Biden anul trecut spunea că SUA vor promova oportunitățile de investiții în proiectele miniere ale Ucrainei către companiile americane.
În schimb, Ucraina va crea stimulente economice și va implementa practici de afaceri și de mediu bune.
Ucraina are deja un acord similar cu Uniunea Europeană, semnat în 2021.
Citește și: Donald Trump i-a mulțumit lui Musk pentru serviciile aduse guvernului: Ai fost de un ajutor enorm!