Statele Unite vor să expulzeze toate forţele militare iraniene din Siria

Publicat: Joi, 10 Ianuarie 2019 22:35 // Actualizat: Joi, 10 Ianuarie 2019 22:35 // Sursa: romaniatv.net

Secretarul de Stat american, Mike Pompeo, a declarat că SUA şi aliaţii vor expulza „fiecare soldat iranian” din Siria, el încercând să ofere asigurări naţiunilor din Orientul Mijlociu că Washingtonul nu se retrage din regiune în ciuda faptului că Trump a ordonat retragerea trupelor din Siria.

Într-un discurs ţinut la Cairo, Pompeo a cerut solidaritate împotriva Teheranului: „Este timpul ca rivalităţile vechi să se termine, pentru binele regiunii”, a afirmat el. SUA vor „folosi diplomaţia şi vor lucra cu partenerii pentru a expulza fiecare soldat iranian” din Siria şi îşi vor intensifica eforturile „de a aduce pace şi stabilitate poporului suferind din Siria”.

Pompeo l-a criticat şi pe fostul preşedinte Barack Obama, susţinând că SUA sub Obama au avut o atitudine timidă în loc să se impună „când vremurile şi partenerii o cereau”.El s-a angajat ca SUA să continue raidurile aeriene împotriva ISIS dar nu a făcut referire directă la retragerea trupelor americane din Siria cerută de Trump, potrivit news.ro.

Pompeo şi John Bolton, consilierul pe securitate naţională din SUA, au încercat să calmeze aliaţii în urma anunţului lui Trump iar precizarea că SUA vor continua raidurile aeriene ar putea fi încă o măsură în acest sens.

Referindu-se la Iran ca la o „influenţă cancerigenă”, Pompeo a precizat că SUA „au reimpus sancţiuni care nu ar fi trebuit niciodată ridicate”, făcând referire la retragerea SUA dintr-un acord nuclear semnat cu Iranul în 2015. „Am început o nouă campanie de presiune pentru a tăia veniturile regimului care sunt folosite pentru a împrăştia teroarea şi distrugerea”, a declarat el.

Pompeo a vorbit foarte puţin despre drepturile omului sau guvernare, probleme discutate intens de foştii lideri. El i-a mulţumit preşedintelui egiptean, Abdel Fatah al-Sisi, pentru o decizie recentă a unui tribunal prin care au fost achitaţi cetăţeni americani care fuseseră condamnaţi pentru conducerea ilegală a unor ONG-uri, potrivit news.ro.

Nancy Okail, directorul executiv al Institutului Tahrir pentru Politicile Orientului Mijlociu, este printre cele 30 de persoane achitate în cel caz. Ea a afirmat că deşi recunoaşterea cazului de către Pompeo este importantă, „Este de asemenea necesar să fie recunoscuţi membrii importanţi ai societăţii civile egiptene care încă sunt puşi sub acuzare în acelaşi caz. Dintre ei, 41 au interdicţii de călătorie şi bunurile îngheţate. Acest caz trebuie închis complet iar societatea civilă ar trebui să îşi poată îndeplini rolul ei crucial în libertate”.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Iran ISIS Mark Pompeo raiduri aeriene raiduri americane sancţiuni secretar de stat
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8722
RON
25 Sep
noapte 17 °
zi 30 °
Ultimele joburi adaugate
24 H