Statistici: 60% dintre maşinile persoanelor fizice mai au asigurare RCA

Cel puțin două din zece mașini asigurate în România, adică peste 1,1 milioane de autovehicule, au RCA pentru cel mult o lună, arată statisticile oficiale. În cazul persoanelor fizice, procentul asigurărilor pe o lună este chiar mai mare și există deja portofolii unde el îl depășește pe cel al polițelor pe un an. Este o situație îngrijorătoare, care a condus nu doar la creșterea numărului de fraude ci, indirect și la scăderea procentului de mașini asigurate sub nivelul impus de Uniunea Europeană.

04 apr. 2018, 06:51
Statistici: 60% dintre maşinile persoanelor fizice mai au asigurare RCA

Cel puţin 85% la sută dintre vehiculele înmatriculate în România ar trebui să deţină asigurare RCA pentru ca ţara noastră să nu rişte, la un moment dat, sancţiuni din parte organismelor europene.

Și totuşi, într-un raport din 2016, referitor la situaţia din 2015, Consiliul Concurenţei vorbea despre un procent de asigurare de maximum 70-75%.

De atunci şi până acum situaţia a devenit chiar mai proastă, concomitent cu apariţia legii care permite şoferilor să îşi facă asigurare pe orice perioadă multiplu de o lună, între o lună şi un an.

Viorel Vasile, directorul Safety Broker, cel mai mare intermediar din piaţa asigurărilor, apreciază că, din cauza exploziei vânzărilor de poliţele pe perioade scurte (în principal pe o lună), gradul de cuprindere în asigurare a scăzut, în cazul maşinilor înmatriculate pe persoană fizică, spre 60%.

Aceasta ar însemna că pe străzile din România, în diferite perioade ale anului, circulă până la 2,5 milioane de automobile fără RCA.

” Devine clar că poliţele pe o lună, în actualul context când nu există nicio restricţie privind achiziţionarea sau utilizarea lor, sunt folosite mai ales pentru fraude dacă ne uităm la frecvenţa daunei. În cazul asigurărilor pe un an circa şase din zece maşini provoacă daune în perioada asigurată, la cele pe o lună vorbim de cel puţin 18 accidente la o sută de maşini asigurate. Nu există niciun motiv pentru care frecvenţa daunei să fie de trei ori mai mare la poliţele pe o lună. Este clar că vorbim despre fraude şi nu în cazul firmelor, ci al persoanelor fizice” , a spus, pentru Capital, Viorel Vasile, potrivit capital.ro.

Potrivit acestuia, cea mai nouă metodă de a frauda asigurătorii implică tocmai poliţele pe un an.

Este vorba despre situaţii, din ce în ce mai dese, în care asigurarea este achiziţionată doar după ce se întâmplă accidentul.