Statistici îngrijorătoare: despăduririle au ajuns la echivalentul a UN MILION de terenuri de fotbal

Despăduririle din Brazilia, ţara de pe continentul american ce deţine cea mai mare suprafaţă amazoniană, au crescut cu 13,72% între august 2017 şi iulie 2018, potrivit statisticilor oficiale, reprezentând echivalentul a 1 milion de terenuri de fotbal, au estimat specialiştii de la Greenpeace.

27 nov. 2018, 09:06
Statistici îngrijorătoare: despăduririle au ajuns la echivalentul a UN MILION de terenuri de fotbal

Suprafaţa defrişată în această perioadă a fost de 7.900 de kilometri pătraţi – de 5,2 ori mai mare decât suprafaţa oraşului Sao Paulo -, potrivit Institutului naţional de studii geografice, o organizaţie guvernamentală braziliană.

Potrivit Greenpeace, „este vorba despre aproximativ 1 milion de terenuri de fotbal defrişate într-un singur an”, a declarat pentru AFP coordonatorul departamentului de politici publice din cadrul filialei din Brazilia a acestui ONG, Marcio Astrini, potrivit Agerpres.

Potrivit spuselor sale, situaţia ar putea să devină şi mai gravă dacă preşedintele ales al Braziliei, politicianul de extrema dreaptă Jair Bolsonaro, îşi va pune în practică promisiunile electorale, ce vizează amendarea anumitor reglementări de mediu.

„El a spus că va pune capăt ariilor protejate, terenurilor rezervate pentru amerindieni, că va reduce inspecţiile şi sancţiunile contra infracţiunilor de mediu. Adică toate acele lucruri ce puteau în trecut să reducă despăduririle. Dacă el va elimina toate acestea, atunci se va declanşa o situaţie inimaginabilă”, a declarat Marcio Astrini, informează Agerpres.

Brazilia a înregistrat o scădere progresivă a defrişărilor între 2004 şi 2012, în special datorită unor mijloace de control implementate de guvernele sale.

Jair Bolsonaro, care dorea să fuzioneze ministerul Mediului cu cel al Agriculturii, a lăsat să se înţeleagă că ar putea să reanalizeze acest proiect, provocând un val de critici în Brazilia.