Statuia aurită a lui Mihai Viteazu din Târgovişte, motiv de dispută între primar şi localnici

O statuie a lui Mihai Viteazu, amplasată în centrul municipiului Târgovişte, a devenit motiv de dispută în spaţiul virtual, după ce monumentul a fost restaurat şi vopsit auriu. Primarul Daniel Cristian Stan a ales culoarea, spunând că a preluat modele ale unor statui din Paris, Londra sau New York.

10 sept. 2017, 09:11
Statuia aurită a lui Mihai Viteazu din Târgovişte, motiv de dispută între primar şi localnici

După ce statuia lui Mihai Viteazu a fost restaurată, au apărut contestatari, care spun că monumentul este acum un kitsch. Primarul municipiului Târgovişte, Daniel Cristian Stan, a avut o postare pe facebook în care şi-a justificat decizia.

„Am observat câteva luări de poziţie în spaţiul public faţă de acţiunea de intervenţie prin aplicarea unei protecţii corespunzătoare statuii ecvestre a lui Mihai Viteazu din Piaţa „Mihai Viteazul”. Nu aş fi insistat pe subiect dacă opiniile nu ar fi alunecat atât de evident spre rea-credintă (…) Acţiunea în sine nu a însemnat decât aplicarea unei protecţii şi punerea în valoare decentă a unei statui (care nu este monument istoric), care, prin patina neuniformă cu trasee de degradare cauzate de diferite depuneri, necesita o intervenţie de unitarizare din partea unor specilialişti”, arată Stan, potrivit Mediafax.

Acesta a mai spus că „aplicarea unui strat de protecţie de culoarea bronzului natural, nealterat de oxizi, permite, prin reflexele luminoase, să poată fi observate mai bine detaliile statuii, altfel, afectate de tonurile foarte închise şi patina neunitară”.

Primarul mai precizează că, în timp, culoarea se va „patina”, astfel că auriul se va estompa.

„Cromatica şi tipul acesta de intervenţii se practică în Occident de multă vreme. La final, vă ofer o serie de imagini cu statui din Paris, Londra, New York, Dresda, etc”, mai spune primarul din Târgovişte, pe facebook.

Unii localnici sunt de părere că acum statuia arată mult mai bine, alţii, dimpotrivă, cred că este un kitsch.

„Un poliş şi un lac cred că mergeau mai bine, sunt unii care nu ţin neapărat să readucă statuile la condiţia iniţiala şi e foarte bine aşa. Un exemplu celebru e Stauia Libertăţii turnată în cupru. Stimă”, comentează un localnic.

Altul apreciază că acum statuia e mai frumoasă.

„Mie îmi place, este mult mai frumoasă acum!! Oricum, piaţa Mihai Viteazul s-a schimbat foarte mult în bine, aşa ca…felicitări!”.