Statuia în memoria Margaretei Thatcher a fost blocată din cauza unor posibile acte de vandalism

Un proiect de a înălța o statuie în memoria lui Margaret Thatcher la Londra a fost blocat din cauza temerilor că aceasta ar putea fi vandalizată, semn că 'Doamna de fier' continuă să stârnească pasiuni, la patru ani de la moartea sa.

07 iul. 2017, 14:59
Statuia în memoria Margaretei Thatcher a fost blocată din cauza unor posibile acte de vandalism

Proiectul organizației de caritate Public Memorials Appeal propune instalarea unei statui din bronz dedicate fostei șefe a executivului conservator în Parliament Square, în fața parlamentului, unde se află deja mai multe statui în memoria unor mari personalități ale istoriei britanice, printre care Winston Churchill.

Însă pentru o asociație de rezidenți din cartier, Thorney Island Society, această sculptură ar putea constitui o țintă pentru militanții de extremă stânga, care nu i-au iertat niciodată lui Margaret Thatcher politica sa, o combinație de ultraliberalism și austeritate.

‘Thatcher era în mod cert foarte respectată, însă nu se poate spune că nu era controversată’, subliniază rezidenții, remarcând de asemenea că, în principiu, trebuie să se aștepte zece ani de la moartea unei personalități pentru a-i înălța o statuie.

‘Mai ales atunci când caracterul lor controversat (al personalităților, n.r.) face să apese un risc de vandalism’, insistă Thorney Island Society, ‘dezamăgit’ între altele de designul proiectului. Nici măcar fiicei lui Thatcher ‘nu-i place statuia’, asigură asociația într-o scrisoare adresată primăriei.

O altă problemă este, într-adevăr, aceea că Royal Parks, gestionarul sitului, care se opune statuii, a explicat că nu a primit acordul formal al familiei Thatcher.

Premierul conservator Theresa May, a doua femeie care conduce Marea Britanie după Thatcher, a reacționat vineri și și-a exprimat susținerea pentru acest proiect chiar din Hamburg, unde participă la summitul G20. ‘Riscul de vandalism nu ar trebui să împiedice înălțarea unei statui în memoria lui Margaret Thatcher’, a declarat ea la BBC.

De altfel, o statuie dedicată lui Thatcher tronează deja la Parlamentul din Westminster. În timpul inaugurării ei, în 2007, Thatcher a declarat: ‘Aș fi preferat fierul, însă bronzul este varianta potrivită. Nu va rugini’. O altă statuie dedicată tot fostei șefe a executivului conservator, expusă într-o galerie de artă din City-ul londonez, a fost decapitată în 2002 de un producător de teatru britanic, militant împotriva capitalismului.