Statul a tăiat AJUTORUL SOCIAL elevilor chiulangii

Autoritatile iau masuri drastice impotriva parintilor care nu-si trimit copiii la scoala, dar primesc ajutoare sociale. Pentru ca elevii au adunat prea multe absente in primul semestru, statul a taiat ajutoarele in cazul a 35.000 de familii.

08 apr. 2015, 08:41
Statul a tăiat AJUTORUL SOCIAL elevilor chiulangii

Oamenii vor primi din nou alocatiile, dar numai dupa ce fac dovada ca cei mici s-au reintors la cursuri.

O mamă dintr-un sat din judetul Bistrita Nasaud recunoaste ca a preferat sa-si trimita unul dintre copii la munca, in loc sa-l duca la scoala. Copilul, in varsta de 13 ani, n-a mai fost la ore de aproape un an. Pentru ca nu-i pasa de educatia celui mic, autoritatile au lasat-o pe mama fara alocatia de sustinere a familiei care, in cazul ei, era de 120 de lei.

La nivel national, peste 16.000 de familii pierd ajutorul de la stat si inca 19.000 incaseaza mai putini bani din cauza absentelor acumulate de copii in primul semestru al acestui an scolar, potrivit stirileprotv.ro.

Domnul Dobrin, din Calarasi, primeste acum doar 265 de lei. Mai putin cu 20%, pentru ca fiul sau a lipsit 11 zile de la ore. Omul sustine ca cel mic n-a chiulit, ci a fost bolnav.

Potrivit legii, daca un elev acumuleaza intr-un semestru intre 10 si 19 absente nemotivate, alocatia de sustinere a familiei scade cu 20%. Daca lipseste de 20 de ori, suma se injumatateste. Iar daca numarul orelor de chiul trece de 20, familia pierde acest drept.

„In al doilea semestru, daca copilul frecventeaza cu regularitate cursurile scolare, harta pentru plata alocatiei se poate relua”, a explicat Marinela Dinu, directorul general ANPIS.

In topul judetelor cu cei mai multi parinti care au ramas fara alocatia de sustinere a familiei se afla Mures, Dolj si Bacau.