Statul ar putea să îşi asume complicaţiile sau sechelele apărute în urma vaccinării antigripale

Statul nu îşi asumă, în prezent, complicaţiile sau sechelele apărute în urma vaccinării. Proiectul legii vaccinării, însă, propune asumarea şi intervenţia statului, prin sprijinirea financiară sau socială.

14 oct. 2015, 11:08
Statul ar putea să îşi asume complicaţiile sau sechelele apărute în urma vaccinării antigripale

Proiectul legii vaccinării a apărut ca o necesitate după câţiva ani în care rata de vaccinare a scăzut foarte mult, a declarat directorul general adjunct al Direcţiei Generale Asistenţă Medicală şi Sănătate Publică din Ministerul Sănătăţii, Amalia Şerban, la Forumul naţional „Stop gripa”.

Societatea este împărţită în mai multe categorii: cei care ştiu importanţa vaccinării, cei care ştiu, dar sunt neîncrezători şi procentul mic, dar foarte vocal, de antivaccinişti. Probabil că ei sunt cauza acestei dezbateri„, a declarat Amalia Şerban, la dezbaterea cu tema „Vaccinarea în România – act de prevenţie obligatoriu sau recomandat?”, organizată de Asociaţia Pro Imunizare, în parteneriat cu Societatea Română de Microbiologie şi cu sprijinul Biroului OMS România.

În prezent, prin Constituţia României, statul este obligat să asigure vaccinarea populaţiei. Această formă de imunizare este cea mai eficientă modalitate de a preveni îmbolnăvirile.

Citeşte şi Importanţa VACCINĂRII ANTIGRIPALE. Care este PERIOADA OPTIMĂ şi ce persoane sunt mai predispuse la boală

Până în acest moment, statul nu îşi asumă complicaţiile sau sechelele apărute în urma vaccinării. În acest proiect, propunem ca statul să îşi asume această responsabilitate şi să intervină prin sprijin financiar, social. Încă nu s-a stabilit în ce fel îşi va asuma acest lucru, dar, pentru prima dată, se ia în calcul acest aspect. Din punctul de vedere al Ministerului Sănătăţii, dorim ca acest proiect de lege să fie valabil şi în România, aşa cum funcţionează şi în alte state, şi ca toţi copiii din România să poată fi vaccinaţi corespunzător„, a adăugat Amalia Şerban.

Proiectul de act normativ vizează şi asigurarea unui stoc de vaccin, acest lucru nefiind permis de procedurile aflate în vigoare în prezent. Directorul din MS a spus că acest stoc ar fi util în perioadele în care vaccinurile nu sunt disponibile.

Gripa sezonieră este o boală virală contagioasă, care se manifestă sub forma unei epidemii în cursul lunilor de iarnă. Aceasta este una dintre bolile transmisibile cele mai curente şi răspândite şi o sursă importantă de morbiditate şi de mortalitate în toate ţările.

Orice persoană se poate îmbolnăvi de gripă, însă anumite categorii ale populaţiei au o sensibilitate crescută în faţa acestei boli. Printre acestea se află copiii, femeile însărcinate, persoanele instituţionalizate sau din colectivităţi, vârstnicii peste 65 de ani şi persoanele care suferă de boli cronice.

Citeşte şi Alexandru Rafila: În România este necesar un minim de trei milioane de doze de vaccin antigripal