Statul are de recuperat 100 de milioane de euro de la Dan Voiculescu şi ceilalţi condamnaţi în dosarul ICA

Dan Voiculescu şi ceilalţi condamnaţi în dosarul ICA au de returnat statului nu 60 de milioane de euro, cât s-a vehiculat până acum, ci aproape 100 de milioane. Acest lucru reiese din motivarea judecătorului Camelia Bogdan, care spune că nu se confiscă doar sumele de bani, ci şi produsul lor, adică bunurile achiziţionate. Printre acestea, sediul Antenelor, turnul de la Grivco.

17 mart. 2016, 16:10
Statul are de recuperat 100 de milioane de euro de la Dan Voiculescu şi ceilalţi condamnaţi în dosarul ICA

În motivarea instanţei, publicată de romaniacurata.ro, judecătorul Camelia Bogdan punctează că trebuie recuperată nu numai suma de bani stabilită ca prejudiciu în urma privatizării ICA (60 de milioane de euro), ci şi bunurile obţinute cu aceşti bani proveniţi din fraudă.

„Curtea apreciază relevant a se preciza că aducerea la îndeplinire a ordinului de recuperare a produsului infracţiunii cuprins în acea decizie presupune luarea unor măsuri de către organele competente în faza de executare în vederea aducerii la bugetul de stat atât a celor 60.482.615 Euro (…), cât şi a produselor directe şi indirecte ale infracţiunilor deduse judecăţii”, se arată în motivare.

Mai jos, întăreşte această interpretare:

„Curtea ia act, aşadar, că ordinele de confiscare dispuse prin sentinţa penală rămasă definitivă prin decizia penală a cărei lămurire se cere se adaugă sumei de 60.482.615 Euro la cursul BNR din ziua efectuării plăţii la care au fost obligaţi în solidar inculpaţii Voiculescu Dan, Popa Corneliu, Sandu Jean Cătălin, Mencinicopschi Gheorghe, Pantiş Sorin, Săvulescu Vlad-Nicolae, Sin Gheorghe, Baciu Constantin, Petre Alexandru, Marinescu Grigore, Pop Flavius –Adrian, Ene Vica şi pe moştenitorii inculpatului decedat, Domnişoru Gheorghe Marian, numiţii Domnişoru Mihaela şi Domnişoru Ciprian către partea civilă Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, creanţă bugetară care se execută conform prevederilor Codului de procedură fiscală”, arată judecătoarea în motivare.

Ordinele de confiscare privesc mai multe bunuri imobile – sediul Antenelor, turnul Grivco şi terenurile aferente, scrie România Curată.

  1. imobilul teren intravilan în suprafaţă de 29.220,03 mp (…), situat în Bucureşti, sector 1, strada Gârlei (….) şi a construcţiilor aferente (…)
  2. imobilul teren intravilan în suprafaţă de 4457 mp situat în Bucureşti, sector 1, strada Gârlei (…)
  3. imobilul teren intravilan în suprafaţă de 3000 mp situat în Bucureşti, sector 1, strada Gârlei (…)
  4. imobilul situat în şoseaua Bucureşti – Ploieşti, nr. 25 – 27, sector 1, Bucureşti, compus din teren în suprafaţă de 4184,41 mp şi construcţia în suprafaţă 3140 mp edificată pe acesta (…)

Aceste imobile au fost trecute în proprietatea statului în septembrie 2014 ca urmare a sentinţei definitive, însă Fiscul nu a reuşit nici până acum să le valorifice.

Potrivit evaluării făcute de Fisc, cele patru imobile valorează 32,5 milioane de euro, la care se adaugă şi chiriile încasate, ceea ce duce spre 40 de milioane de euro. Împreună cu cele 60 de milioane, Dan Voiculescu şi ceilalţi condamnaţi au de dat înapoi 100 de milioane de euro.

Citeşte şi: Avocaţii cer înlăturarea interceptărilor efectuate de SRI în dosarul lui Voiculescu. Solicitarea a fost admisă