Statul inventariază bunurile şi persoanele care vor fi trimise PE FRONT în cazul izbucnirii unui RĂZBOI

Fără să dea prea multe detalii, prefecturile din întreaga țară fac inventarierea bunurilor și persoanelor care pot fi trimise pe front în caz de război. Este o procedură anuală, dar care duce la tensiuni în contextul actual când există conflicte armate la granița României.

07 mai 2014, 08:09
Statul inventariază bunurile şi persoanele care vor fi trimise PE FRONT în cazul izbucnirii unui RĂZBOI

Zeci de instituții din Dolj vor primi adrese din partea Comisiei Mixte de Rechiziţii, conduse de prefectul judeţului, prin care sunt înştiinţate că au obligaţia să cedeze temporar sau definitiv bunuri mobile sau imobile şi să asigure personal de specialitate pe diferite domenii în cazul în care România va fi implicată în război, scrie gds.ro.

Citeşte şi Un neamţ a prezis cum şi când va începe cel de-al Treilea Razboi Mondial: Va fi într-o noapte…

În categoria bunurilor mobile și imobile intră case, clădiri, autoturisme, bărci sau tractoare. Imobilele ar putea fi folosite pentru cazare, iar bunurile mobile ar urma să fie utilizate de către sistemele de apărare a țării.

Citeşte şi Tensiunile CRESC în Ucraina. Separatiştii din Doneţk şi Lugansk plănuiesc înfiinţarea unui nou stat

În cazul izbucnirii unui conflict de proporții, legea spune că medicii, stomatologii sau farmaciştii să fie la dispoziţia statului în cazul unui conflict armat.

„Pot fi chemate pentru prestări de servicii în interes public persoanele apte de muncă, în vârstă de 16 − 60 de ani bărbaţii şi de 16 − 55 de ani femeile. Unii specialişti, ca: medici, ingineri, subingineri, tehnicieni, economişti, farmacişti, asistenţi medicali etc. pot fi chemaţi să presteze servicii în specialităţile lor şi peste limita maximă de vârstă, dar nu mai mult de 65 de ani bărbaţii şi de 60 de ani femeile. Peste aceste limite, persoanele pot fi chemate numai la cererea lor”, se arată în Legea nr. 132. În cazul unui refuz, firmele şi persoanele fizice riscă amenzi de mii de lei. Normele de aplicare a legii prevăd ca termen-limită sfârşitul trimestrului patru, practic finalul anului.

Citeşte şi Criză în Ucraina: Rada Supremă a decis MOBILIZAREA armatei

Comisia face anual o solicitare

Comisia solicită anual de la Registrul Comerţului Dolj numărul firmelor active, apoi analizează numărul de maşini şi utilaje înmatriculate. Ulterior, comisia întocmeşte un plan anual în care sunt incluse firmele deţinătoare de bunuri care interesează comisia.
Totul se desfășoară în mare secret

„S-a reunit Comisia de rechiziţii, la jumătatea lunii martie, şi funcţionează potrivit legii. Aspectele discutate sunt considerate secret de stat şi nu pot fi făcute publice. Din comisie fac parte: prefectul judeţului Gorj, reprezentanţi ai Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Gorj, Inspectoratului de Jandarmi Judeţean, ai Centrului Militar Judeţean. Mai sunt reprezentanţi ai instituţiei consiliului judeţean şi din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Gorj”, a declarat Corina Bâcoi, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Gorj.