Statul Islamic a doborât un avion militar şi a capturat pilotul

Gruparea Statul Islamic a doborât, miercuri, un avion militar al coaliției antijihadiste în nordul Siriei. Grupul extremist a declarat că l-a capturat pe pilot, un iordanian.

24 dec. 2014, 15:39
Statul Islamic a doborât un avion militar şi a capturat pilotul

„Avem informații confirmate, potrivit cărora membrii ai SI au capturat un pilot arab /nesirian/, după ce i-au doborât avionul cu o rachetă sol-aer în apropiere de orașul Raqa”, a indicat Organizația siriană pentru drepturile omului (OSDH), potrivit Agerpres.

Combatanții Statului Islamic din Raqa, „capitala” grupului extremist care controlează largi zone din Irak și Siria, a publicat pe site-uri jihadiste fotografii arătând militanți ai săi înconjurând un pilot capturat, identificându-l ca fiind cetățean iordanian și dându-i numele.

Una din fotografii îl arată pe pilot, îmbrăcat doar cu o cămașă albă, transportat de patru bărbați care îl scot dintr-o groapă cu apă. O altă fotografie îl arată la pământ, încercuit de 12 bărbați înarmați.

Iordania, care nu a reacționat la această informație până la amiază, figurează printre țările coaliției antijihadiste conduse de SUA, care efectuează atacuri aeriene împotriva grupului Statul Islamic.

Dezvoltarea acestui grup, la sfârșitul anului 2013 și atrocitățile (decapitări, răpiri etc), pe care le-a comis, au declanșat în 23 septembrie intervenția în Siria a coaliției, care luptă de asemenea împotriva jihadiștilor în Irakul vecin.

În afară de SUA și Iordania, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite (EAU) și Bahrein participă la lovituri în Siria. Australia, Belgia, Marea Britanie, Canada, Danemarca, Franța și Olanda iau parte la lovituri în Irak, alături de Statele Unite.

Regiunea Raqa, bastion al grupului extremist, este ținta loviturilor aeriene repetate ale coaliției, dar și ale aviației militare siriene.

CITEŞTE ŞI: Elicopter militar american prăbuşit în Kuweit