Statul Islamic a executat 1.500 de persoane în cinci luni în Siria

Gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) a executat aproximativ 1.500 de persoane în Siria în cinci luni, de la anunţarea stabilirii unui 'califat', a anunţat luni Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), relatează AFP.

17 nov. 2014, 16:16
Statul Islamic a executat 1.500 de persoane în cinci luni în Siria

Statul Islamic a executat 1.500 de persoane în cinci luni în Siria, a anunţat luni Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), relatează AFP.

ONG-ul ‘a numărat 1.429 de persoane executate de SI de la anunţarea califatului în iunie’, a precizat directorul Rami Abdel Rahmane, subliind că majoritatea victimelor sunt civili.

‘Dintre persoanele care au fost executate în masă sau decapitate de către SI, 879 sunt civili, dintre care 700 sunt membri ai tribului Shaitat’, a afirmat Abdel Rahmane.

Tribul sunnit Shaitat, originar din provincia Deir Ezzor, estul Siriei, s-a revoltat împotriva grupării jihadiste în cursul anului. 63 de persoane ucise erau membri ai altor grupări rebele sau ai Frontului Al-Nosra, ramura siriană a Al-Qaida, care a luptat împotriva SI în nordul şi estul ţării, a afirmat Abdel-Rahmane.

Numărul soldaţilor regimului sirian executaţi de SI a ajuns la 483. SI a executat de asemenea patru dintre membrii săi pe care i-a acuzat de corupţie.

Gruparea sunită ultra-radicală a ucis în ultimele luni un mare număr de soldaţi ai armatei siriene loiale preşedintelui Bashar al-Assad după ce a preluat poziţii guvernamentale în centrul şi nordul Siriei. Execuţiile comise de SI vizează de asemenea ‘să terorizeze comunitatea internaţională şi să atragă noi jihadişti în rândurile sale’, a afirmat Abdel Rahmane. Militanţii sirieni afirmă că SI are luate ostatice sute de persoane.