Statul Islamic a fost alungat pe jumătate din bastionul jihadiştilor din Raqqa

Alianța de combatanți kurzi și arabi, susținută de SUA, a alungat Statul Islamic din jumătate din Raqqa, bastionul sirian al grupării jihadiste, în mai puțin de două luni de când a intrat pentru prima oară în acest oraș, a anunțat miercuri organizația neguvernamentală Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) care precizează că  29 de civili au fost uciși în urma raidurilor aeriene ale coaliției.

27 iul. 2017, 06:52
Statul Islamic a fost alungat pe jumătate din bastionul jihadiştilor din Raqqa

O ofensivă majoră a fost declanșată acum opt luni în vederea cuceririi Raqqa, unde forţele alianţei antijihadiste au intrat în data de 6 iunie, preluând controlul asupra mai multor cartiere și apropiindu-se treptat de centrul orașului.

Această operațiune este sprijinită de avioane ale coaliției internaționale antijihadiste, conduse de SUA, în timp ce militari din forțele speciale americane ajută FDS în acest oraș din nordul Siriei.

Miercuri, 29 de civili, între care „cel puțin opt copii”, și-au pierdut viața într-o serie de raiduri aeriene ale coaliției la Raqqa, potrivit directorului OSDO.

Jihadiștii opun o rezistență acerbă, recurgând la bombe, dispozitive explozive capcană și drone echipate cu încărcături explozive. Ei hărțuiesc civilii prinși în mijlocul luptelor, amenințându-i pe cei care încearcă să fugă din Raqqa, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Siria: O lovitură aeriană a coalitiei conduse de SUA a ucis 30 de civili la Raqqa

La mijlocul lunii iulie, Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiați (UNHCR) declarase că rezervele de apă, medicamente și alte produse de primă necesitate s-au diminuat în oraș. Situația umanitară „se deteriorează rapid”, avertizase acesta.

Coaliția antijihadistă mai are „multe de făcut” în Siria, chiar și după alungarea Statului Islamic din Raqqa, a recunoscut comandantul adjunct al coaliției, generalul Ruptert Jones, cu ocazia deplasării duminică la Ayn Issa, oraș din provincia Raqqa.

Potrivit ONU, între 20.000 și 50.000 sunt în continuare blocați la Raqqa. Statul Islamic a cucerit orașul în 2014 și controlează o bună parte din provincia cu același nume în Siria.