Statul Islamic a preluat controlul TOTAL al oraşului antic Palmira şi deţine acum peste o JUMĂTATE din Siria

Gruparea jihadistă Statul Islamic a preluat, joi, controlul total asupra oraşului antic Palmira, din Siria. Statul Islamic controlează ân prezent mai mult de o jumătate din teritoriul Siriei după cucerirea Palmirei

21 mai 2015, 06:41

Gruparea jihadistă Statul Islamic controlează în totalitate orașul antic Palmira, în deșertul sirian, potrivit Observatorului sirian pentru Drepturile Omului, informează joi AFP, citată de Agerpres.

Citeşte şi Vestigiile arheologice din Palmira, în pericol după ce Statul Islamic a ocupat o parte a oraşului antic sirian

Combatanții SI controlează baza militară aeriană din oraș și sediul serviciilor de informații. De la izbucnirea luptelor, miercuri, au fost uciși cel puțin 100 de luptători proguvernamentali.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului care monitorizează evoluţiile luptelor a informat că islamiştii Statului Islamic nu au mai distrus vestigii arheologice. Aceeaşi sursă a mai informat că SI controlează o bază aeriană din apropiere, o închisoare şi certierul general al serviciilor de spionaj.

Trupele guvernamentale au fost retrase din oraş, de la baza Tadmur, dar nu înainte de a asigura evacuarea celei mai mari părţi a  locuitorilor regiunii, potrivit bbc.com, care precizează că, în mod normal, populaţia care număra aproximativ 70.000 de persoane a fost „înghiţită” recent de un influx de oameni dislocaţi din alte zone de conflict armat. Presa oficială siriană informează că SI a adus întăriri şi încearcă să ajungă la situl istoric prin partea de Sud a oraşului, pentru a face din acesta o bază a operaţiunilor jihadiştilor.

OSDO a mai informat că peste o sută de trupe pro-guvernamentale au fost ucise în timpul luptelor din noaptea de miercuri spre joi, din împrejurimile oraşului Palmira.

Joi, gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) ajunsese să controleze, peste jumătate din teritoriul Siriei, după cucerirea orașului antic Palmira, în deșertul sirian, a informat, joi, OSDO.