Statul Islamic a RĂPIT 90 de CREŞTINI din Siria

Militanţii Statului Islamic au răpit cel puţin 90 de creştini din satele din nord-estul Siriei, informează Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului cu sediul în Marea Britanie, citat de Reuters.

24 feb. 2015, 16:11
Statul Islamic a RĂPIT 90 de CREŞTINI din Siria

Creştinii răpiţi de jihadiştii Statului Islamic fac parte din vechea minoritate creştină (asiriană) de la Vest de Hasaka, un oraş populat în principal de kurzi. Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, care are sediul în Marea Britanie, a informat că militanţii au efectuat, marţi dimineaţă, raiduri în satele locuite de vechea minoritate creştină situată la Vest de Hasaka, un oraş locuit de majoritatea kurdă.

Miliţiile kurde siriene au lansat două ofensive împotriva militanţilor islamişti din nord-estul Siriei, duminică, ajutate şi de raidurile aeriene americane şi de peshmerga irakiană. Această parte a Siriei are importanţă strategică în lupta împotriva Statului Islamic, pentru că mărgineşte un teritoriu controlat de islamişti, din Irak, unde anul trecut aceştia au comis atrocităţi împotriva comunităţii Yazidi (o minoritate religioasă).

Citeşte şi Siria: În 5 luni au fost ucise 1.600 de persoane

Majoritatea creştinilor asirieni a emigrat în timpul celor aproape 4 ani de conflict, timp în care peste 200.000 de oameni au fost ucişi. Înainte de venirea în regiune a triburilor nomade ale kurzilor şi arabilor, la sfârşitul secolului al IX-lea, creştii formau majoritatea în zona Jazeera, din Siria, care include şi Hasaka.

În urma ofensivei de duminică, 14 militanţi ai Statului Islamic au fost ucişi, dar şi opt civili, în urma bombardamentelor executate de kurzi care au capturat câteva sate arabe aflate sub controlul Statului Islamic, a mai informat grupul de monitorizare.