Statul Islamic a REVENDICAT atentatul cu maşină-capcană din Irak

Gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) a revendicat joi atacul cu mașină capcană comis într-o piață aglomerată din cartierul șiit Sadr City din Bagdad, soldat cu cel puțin 76 de morți și 212 răniți. 

13 aug. 2015, 09:06
Statul Islamic a REVENDICAT atentatul cu maşină-capcană din Irak

Într-un comunicat postat online, gruparea militantă musulmană sunită a afirmat că a vizat luptători ai armatei și miliției din cartierul șiit. Potrivit Statului Islamic, atentatul s-ar fi soldat cu 90 de morți, informează DPA, citată de Agerpres.

‘Considerăm guvernul responsabil, pe deplin responsabil’ pentru această situație, a declarat martorul Ahmed Ali Ahmed, cerând autorităților să trimită armata și milițiile șiite la punctele de control din capitală.

‘Un camion frigorific plin cu explozibili a sărit în aer în piața Jamila în jurul orei 06.00 dimineața (03.00 GMT)’, a declarat o sursă din cadrul poliției. ‘Numeroase persoane au fost ucise, iar părți din corpurile victimelor au fost aruncate de suflul exploziei pe clădiri din apropiere’, a mai spus sursa citată.

Citeşte şi Atentat cu maşină-capcană la Bagdad. Cel puţin 60 de morţi şi 200 de răniţi

Un martor citat de Reuters a afirmat că la locul atentatului se puteau vedea fructe și legume amestecate cu sânge și fragmente de corpuri. Piața vizată, situată în cartierul șiit din nord-estul capitalei, este una dintre cele mai mari din Bagdad.

Acesta este unul dintre cele mai sângeroase atentate comis în capitala irakiană după preluarea de către Haider al-Abadi a mandatului de premier în vara anului trecut când, în urma cuceririi de către Statul Islamic a orașului Mosul din nord, guvernul de la Bagdad a fost nevoit să se bazeze pe milițiile șiite pentru apărarea capitalei și recucerirea teritoriilor pierdute în fața islamiștilor.

În luna iulie, Statul Islamic a revendicat unul dintre cele mai importante atacuri din ultimele luni din Irak, un atentat sinucigaș comis într-o piață care s-a soldat cu peste 90 de morți și 100 de răniți la Khan Bani Saad, un oraș cu populație majoritar șiită situat la 20 de kilometri nord de Bagdad.