Statul Islamic atacă fiefurile rebelilor din Siria. Cel puţin 25 de morţi

Cel puțin 25 de rebeli sirieni au fost uciși în noaptea de luni spre marți într-un atac al grupării Statul Islamic (SI) asupra unui important fief al rebelilor din nordul Siriei, informează Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), citat de AFP, citată de Agerpres.

11 aug. 2015, 09:39
Statul Islamic atacă fiefurile rebelilor din Siria. Cel puţin 25 de morţi

Atacul a vizat orașul Marea, considerat cel mai important rezervor de combatanți și arme din provincia Alep pentru rebelii care luptă în același timp împotriva regimului Bashar al-Assad și jihadiștilor SI.

Jihadiștii au încercat în mai multe reprize să cucerească Marea, situată pe o importantă rută ce duce spre frontiera turcă.

Potrivit OSDO, asaltul s-a soldat de asemenea cu opt morți în rândul combatanților ultraradicali, ‘dintre care patru kamikaze, care s-au aruncat în aer prin detonarea unor centuri cu explozibili’.’O celulă a SI s-a infiltrat în Marea și combatanții săi au lansat bombe și au tras asupra civililor’, a scris, pe Facebook, Mamoun al-Khatib, directorul Shahba, agenția de presă locală anti-Assad din provincia Alep.Rebelii ‘i-au încercuit într-o parte a orașului’, determinându-i pe kamikaze să se arunce în aer, a adăugat acest militant originar din zonă. Luptele au încetat în zori, potrivit OSDO, informează Agerpres.

Citeşte şi Aviaţia turcă bombardează poziţii ale rebelilor kurzi

Duminică, gruparea SI a cucerit Oum Hoch, un sat la sud de Marea, omorând în atac 37 de rebeli, iar alți 20 au fost dați dispăruți. În același timp, 19 jihadiști au murit în această bătălie, în special în urma atacurilor aeriene ale coaliției internaționale conduse de Washington, care desfășoară raiduri de aproape un an împotriva pozițiilor jihadiste.

Conflictul din Siria a fost declanșat în martie 2011 în urma reprimării sângeroase a manifestațiilor antiguvernamentale pașnice, care au degenerat în revoltă armată, apoi într-un război civil violent. De atunci, în lupte se confruntă trupele regimului, rebelii, kurzii și jihadiștii, care luptă pe un teritoriu din ce în ce mai scindat.