Statul Islamic cumpără armament din România, susţine un deputat irakian. Ambasadorul român neagă acuzaţiile

Gruparea teroristă Statul Islamic intenţionează să achiziţioneze muniţie în valoare de 300 de milioane de dolari din România, susţine Hakim Zamili, preşedintele Comisiei parlamentare irakiene pentru Securitate şi Apărare. Ambasadorul român în Irak, Iacob Prada, a negat că statul român ar fi încheiat un contract de armament cu organizaţia jihadistă, informează site-ul IraqiNews.com.

02 feb. 2015, 10:44
Statul Islamic cumpără armament din România, susţine un deputat irakian. Ambasadorul român neagă acuzaţiile

Preşedintele Comisiei parlamentare pentru Securitate şi Apărare din Irak i-a cerut premierului Haider al-Abadi să intervină urgent pentru a opri furnizarea de muniţie în valoare de 300 de milioane de dolari, achiziţionată din România de Statul Islamic şi finanţată dintr-un stat învecinat cu Irakul.

Descoperire şoc în cazul atacului de la Charlie Hebdo: Armele fraţilor Kouachi, de proveninţă românească

„Îi cer premierului să intervină imediat pentru a opri SI să achiziţioneze din România muniţia în valoare de 300 de milioane de dolari (…). Acest contract este finanţat dintr-o ţară vecină”, se arată într-un comunicat al lui Hakim Zamili.

Iacob Prada, ambasadorul român în Irak, a precizat că informaţia este neadevărată. 

„Informaţia privind armament românesc şi provizii furnizate grupării SI este incorectă”, a declarat ambasadorul român. Prada a adăugat totodată că „România nu furnizează armament nici unuia dintre statele învecinate cu Irakul”.

Ministrul britanic de Externe: Este important ca ROMÂNIA să oprească tranzitul teroriştilor

„Toate exporturile de armament din Irak sunt aduse la cunoştinţa Guvernului irakian, iar ambasada le are în evidenţă”, a explicat ambasadorul român Iacob Prada.

Reacţia Ministerului Afacerilor Externe nu a întârziat să apară. MAE român respinge cu tărie afirmaţiile parlamentarului irakian, pe care le consideră complet nefondate.

„Ministerul Afacerilor Externe dezavuează afirmațiile șefului Comisiei de Apărare și Securitate din Parlamentul irakian, prin care se face referire directă la presupuse legături comerciale între statul român și o organizație considerată teroristă de către întreaga comunitate internațională”, se precizează într-un comunicat MAE.

Ministerul solicită parlamentarului irakian să prezinte scuze în mod public pentru acuzațiile sale nefondate.

„Acest tip de afirmații denigratoare pot afecta relațiile bilaterale româno-irakiene.

În baza instrucţiunilor Centralei MAE, Ambasada României la Bagdad a întreprins deja demersuri pe lângă autoritățile irakiene pentru lămurirea situației. Ambasadorul român a fost primit în regim de urgenţă, la 31 ianuarie 2015, de către președintele Parlamentului Republicii Irak și a prezentat poziția autorităților române în acest subiect. Oficialul irakian și-a exprimat regretul față de faptul că un membru al parlamentului a făcut astfel de afirmații denigratoare și a dat asigurări că va lua măsuri pentru clarificarea situației create. A calificat situația ca „inacceptabilă”. Un demers similar al Ambasadei României la Bagdad la conducerea Ministerului irakian al Afacerilor Externe este în curs.

România va continua să sprijine statul irakian în lupta împotriva terorismului și în restabilirea unui climat de stabilitate și securitate pentru toate componentele etnice și confesionale ale societății irakiene.

România contribuie la eforturile internaționale de combatere a terorismului și va continua să fie implicată în lupta împotriva acestui flagel. România este membru al Coaliției internaționale anti-ISIL și reafirmă angajamentul său de a combate terorismului transnațional și a fenomenele extremiste violente”, se mai arată în comunicat.