Statul Islamic îşi extinde controlul în Libia

Gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) 'și-a extins net controlul asupra teritoriului' Libiei, ceea ce contribuie la 'creșterea cererii de material militar', indică un raport al experților ONU.

11 mart. 2016, 06:50
Statul Islamic îşi extinde controlul în Libia

Raportul subliniază că la Syrta, principalul său cap de pod în Libia, Statul Islamic ‘a făcut recrutări cu succes printre comunitățile marginalizate după răsturnarea regimului lui Muammar Gaddafi’. ‘Creșterea în putere a SI în Syrta a fost importantă în 2015’, notează raportul. ‘Statul Islamic este în prezent actorul politic și militar cel mai important în regiune’.Gruparea jihadistă și-a ‘sporit de asemenea capacitatea operațională la Tripoli și Sabratha’, recrutând combatanți locali și străini.

Statul Islamic nu are pentru moment venituri directe din exploatarea petrolieră în Libia, dar ‘atacurile sale împotriva instalațiilor petroliere compromit grav stabilitatea economică a țării’.Chiar dacă un guvern de uniune națională a fost format în cele din urmă în Libia, ‘riscul deturnării și utilizării necorespunzătoare a materialului militar va rămâne foarte ridicat’, mai afirmă experții.

Astfel, ei recomandă ‘menținerea dispozițiilor actuale ale embargoului’ în vigoare, care prevăd scutiri pentru necesitățile guvernului recunoscut de comunitatea internațională. Acesta solicită de mult timp flexibilizarea acestui embargo cu scopul, afirmă el, de a echipa armata regulată și de a-i permite să combată astfel mai bine Statul Islamic, potrivit Agerpres.

ONU depune eforturi de mai multe luni pentru a favoriza formarea unui guvern de uniune națională în Libia, divizată între două guverne și două parlamente. Potrivit experților, ‘viitorul guvern de uniune națională va trebui să instituie un canal unic pentru apelurile de ofertă și măsuri de control stricte și verificabile pentru a evita deturnările’ și să dispună în special o inventariere a materialului, ‘inclusiv a armelor chimice’.

Citeşte şi Instalaţiile de arme chimice ale jihadiştilor, bombardate de Coaliţia internaţională împotriva Statului Islamic

Raportul citează mai multe cazuri de încălcare a embargoului, cu echipamente și arme provenind din Egipt, Emiratele Arabe Unite, Turcia și Sudan, precum și cu muniții produse în Rusia și China. ‘Libia rămâne și o sursă de sprijin logistic și de aprovizionare cu arme pentru grupurile înarmate, inclusiv cele teroriste’ în Mali, Niger, Egipt și Siria.

În fine, experții își exprimă regretul că sancțiunile-țintă adoptate în 2011 împotriva indivizilor legați de regimul Ghaddafi ‘continuă să fie încălcate’. Averi vaste ‘sunt ascunse în continuare și interdicția de a călători impusă acestor indivizi a fost ocolită în mai multe rânduri’.


loading...