Statul Islamic îşi face CALIFAT VIRTUAL

Publicat: Joi, 05 Octombrie 2017 10:47 // Actualizat: Joi, 05 Octombrie 2017 12:20 // Sursa: romaniatv.net

Aproape de a fi învinsă pe teren, în Irak și în Siria, gruparea Statul Islamic (SI) va constitui în spațiul cibernetic un 'califat virtual' de unde va continua lupta și îi va stimula pe susținătorii săi, atrag atenția experți și oficiali.

La începutul anului, într-un text intitulat 'Califatul virtual', generalul american Joseph Votel, comandantul US Central Command (a cărui zonă de intervenție acoperă Orientul Mijlociu și restul Asiei), atrăgea atenția: "Nu este suficient să învingem Statul Islamic pe câmpul fizic de luptă".

"Însă după o înfrângere decisivă în Irak și în Siria, Statul Islamic își va găsi foarte probabil un refugiu virtual, un 'califat virtual', de unde va continua să coordoneze și să inspire atentate", scrie el."Acest lucru îi va permite de asemenea să continue să crească o bază de susținători până când această grupare va fi în măsură să recucerească teritorii fizice", se mai arată în document.

"Acest califat virtual este o versiune distorsionată a califatului istoric: o comunitate stratificată de musulmani conduși de un calif (în prezent Abou Bakr al-Baghdadi), care aspiră să facă parte dintr-un stat guvernat de Șaria și localizat în spațiul cibernetic", continuă generalul.

Pierderea celei mai mari părți din teritoriile pe care le-a cucerit militar, în Irak și în Siria, a afectat comunicarea online a SI, însă nu a oprit-o complet, avertizează experţii care adaugă că 'agenția' Amaq, nu a încetat niciodată să emită, să revendice atacuri şi să incite la comiterea de atentate.

Publicațiile sale online, în mai multe limbi, sunt în continuare disponibile la doar câteva click-uri. Ele îi incită mai mult ca oricând pe susținătorii califatului, indiferent unde s-ar afla, să treacă la acțiune și își înmulțesc sfaturile și instrucțiunile pentru atacuri.

"Nu poți să cenzurezi internetul. Autoritățile își îndreaptă atenția asupra părții greșite a internetului (rețeaua de mare public), iar asta e o problemă (...) Jihadiștii se ascund în internetul profund, folosind criptări. Vor exista întotdeauna refugii pentru teroriști pe internet, indiferent ce spun politicienii", completează el.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8408
RON
10 Jul
noapte 17 °
zi 33 °
Ultimele joburi adaugate
24 H