Statul Islamic se va extinde în Europa. ROMÂNIA şi MOLDOVA intră în planurile jihadiştilor

Andrew Hosken, corespondent BBC, a scris o carte despre Statul Islamic, în care prezintă inclusiv o hartă care ar arăta planurile teroriste ale acestei organizații, de cucerire a unor țări. Pe această hartă, în regiunea "Orobpa" apare şi România, alături de Republica Moldova.

10 aug. 2015, 11:40

În cartea „Empire of Fear” („Imperiul Fricii: În interiorul Statului Islamic”) autorul a atașat o hartă în care califatul STI acoperă zone din Vest, precum Spania, și se întinde până în Est, la granița cu China.

„Andalus”, de exemplu, este numele arab care a fost dat pentru anumite părți din Spania, Portugalia și Franța, care au fost ocupate de mauri din secolul 8 până în secolul 15.

Se pare că Statul Islamic ar urma să cucerească și teritoriile Republicii Moldova, care vor intra în componența „Orobpa”. Acolo se află şi ţara noastră, vecină cu Republica Moldova, potrivit independent.md.

Citeşte şi Expert în securitate: Bulgaria, un fel de „ţară de confort” pentru grupări ca Statul Islamic şi Al-Qaida

Jurnalistul susține că, de aproximativ 20 de ani, ar exista un „program în 7 pași” al Statului Islamic, conform căruia America trebuia să fie provocată să declare război acestei grupări între anii 2000 și 2003. Un alt punct al acestui plan ar fi fost apariția revoltelor în țările arabe între anii 2010 și 2013.

Reţeaua teroristă sunnită Stat Islamic, activă în Irak şi Siria, a ameninţat în mai multe rânduri că va ataca obiective occidentale. Din grupul terorist fac parte mii de islamişti vest-europeni.

Statul Islamic ar avea aproximativ 50.000 de membri, bani şi proprietăţi echivalentul a 2 miliarde de lire sterline, cea mai mare parte a acestora datorându-se controlului pe care gruparea îl are asupra câmpurilor de gaze şi petrol în Irak si Siria.

Jihadiştii „vor să preia controlul asupra a tot ceea ce ei consideră că face parte din lumea islamică. Imediat cum vor avea un califat, planul lor este să se întoarcă împotriva restului lumii. Ei vor ca întreaga lume să se supună regulilor lor”, spune Andrew Hosken.