Statul Major rus: Bazele antirachetă, inclusiv cea din România, permit un atac nuclear asupra Rusiei

Bazele antirachetă ale SUA în Europa, inclusiv cea din România, precum şi navele de luptă care patrulează la graniţele ruse ar putea să le permită Statelor Unite să lanseze un atac nuclear surpriză vizând Rusia, a avertizat Statul Major rus citat de Russia Today, precizând că acest risc duce la o nouă cursă a înarmării.

28 mart. 2017, 12:17
Statul Major rus: Bazele antirachetă, inclusiv cea din România, permit un atac nuclear asupra Rusiei

“Prezenţa bazelor americane antirachetă în Europa şi a navelor cu capacităţi de interceptare antirachetă în mările şi oceanele din apropiere de teritorul Rusiei duce la un potenţial clandestin puternic pentru lansarea unui atac-surpriză cu rachete nucleare asupra Rusiei”, a subliniat şeful adjunct de operaţiuni din Statul Major rus, Viktor Posnikir, la o conferinţă pentru dezarmare organizată la Geneva, potrivit News.ro.

Conferinţa, ce durează cinci zile, este un forum internaţional care se concentrează pe securitatea globală şi pe neproliferarea armelor de distrugere în masă, la care iau parte reprezentanţi din 65 de state.

Sistemul global antirachetă al SUA provoacă o nouă cursă a înarmării, au adăugat liderii militari ruşi, adăugând că scutul, ce include baze din Alaska, România şi Polonia, compromite capacităţile de disuasiune nucleară ale Rusiei.

Moscova estimează că, până în 2020, Statele Unite vor avea până la 1.000 de rachete de interceptare la dispoziţie, ceea ce ar putea fi o ameninţare pentru capacitatea balistică rusă.

“Prezenţa sistemului global antirachetă coboară pragul pentru folosirea armelor nucleare, deoarece oferă Statelor Unite iluzia de impunitate pentru folosirea armelor strategice de atac de sub protecţia umbrelei apărării antirachetă”, a atras Poznikir. „Scutul antirachetă este un simbol al consolidării forţelor balistice în lume şi un trăgaci pentru o nouă cursă a înarmării”, a adăugat el.

În plus, sistemul SUA reprezintă un risc pentru folosirea spaţiului în scopuri paşnice de către alte ţări, consideră ofiţerul.

El a respins argumentul SUA, potrivit căruia scutul nu poate intercepta toate rachetele intercontinentale ale Rusiei, dacă Moscova le lansează simultan, şi că, în aceste condiţii, nu îi subminează securitatea, notând că sistemul poate intercepta deja unele rachete şi, în viitor, va deveni mai puternic.