Statul norvegian condamnat în cazul lui Breivik face apel la sentinţă

Publicat: Marţi, 26 Aprilie 2016 17:55 // Actualizat: Marţi, 26 Aprilie 2016 17:56 // Sursa: romaniatv.net

Statul norvegian, condamnat pentru că a impus în închisoare un tratament 'inuman' și 'degradant' în cazul extremistului de dreapta Anders Behring Breivik, va face apel, a anunțat marți ministrul justiției, relatează Reuters și AFP, citate de Agerpres.

La 20 aprilie, tribunalul din Oslo a estimat drept contrare Convenției europene a drepturilor omului condițiile de detenție ale lui Breivik, încarcerat pentru uciderea a 77 de persoane într-un atentat cu bombă urmat de un atac armat în 2011.

Judecătoarea Helen Andenaes Sekulic a acuzat în special izolarea extremistului de 37 de ani, închis separat de ceilalți deținuți de aproape cinci ani. 'I-am cerut astăzi avocatului statului să facă apel', a precizat ministrul justiției într-un comunicat. Termenul legal este de o lună și statul trebuie să-și definitiveze formularea apelului.

Dar 'principalul motiv al apelului este acela că condițiile cărora este supus Breivik nu constituie în opinia statului 'un tratament inuman sau degradant' definit de articolul 3 al Convenției europene a drepturilor omului', a explicat guvernul. 'În apelul său statul va argumenta că nu este de acord cu interpretarea dreptului și a probelor făcute de tribunal', a adăugat el, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Instanţă norvegiană a decis că drepturile extremistului Anders Breivik, care a ucis 77 de persoane, au fost încălcate

Verdictul în favoarea celebrului deținut, care se prezintă acum ca național-socialist, a provocat surprindere în Norvegia și nu numai. Statul a fost condamnat și la plata cheltuielilor judiciare ale lui Breivik, respectiv 331.000 de coroane (35.850 de euro).

Tribunalul a dat totuși câștig de cauză statului în ceea ce privește un al doilea aspect al plângerii lui Breivik, dreptul la respectarea secretului corespondenței, domeniu acoperit de articolul 8 al aceleiași convenții.

Breivik ispășește, în condiții de securitate extrem de stricte, pedeapsa maximă în Norvegia, de 21 de ani. Aceasta poate fi prelungită dacă el este considerat periculos.

loading...
4 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
26 apr 20:52
...va face apel, a anunțat marți ministrul justiției, relatează Reuters și AFP, citate de Agerpres. Citește mai departe… Citeste mai mult Source:: ...
26 apr 18:17
... Statul norvegian, condamnat pentru că a impus în închisoare un...
26 apr 18:11
...dreapta Anders Behring Breivik, va face apel, a anunțat marți ministrul justiției, relatează Reuters și AFP, citate de Agerpres. Citește mai departe… ...
26 apr 18:07
...dreapta Anders Behring Breivik, va face apel, a anunțat marți ministrul justiției, relatează Reuters și AFP, citate de Agerpres. Citește mai departe… Sursa: romaniatv.net ...
1
EUR
4.8378
RON
04 Jul
noapte 21 °
zi 35 °
Ultimele joburi adaugate
24 H