Statul prelungește suprataxa la energia electrică după 1 aprilie, dar o reduce cu 20%

Suprataxa aplicată producătorilor de energie electrică, denumită „contribuție la Fondul de Tranziție Energetică”, a fost declarată neconstituțională în noiembrie anul trecut, însă continuă să fie aplicată, deoarece Curtea Constituțională nu a publicat încă motivarea deciziei, avertizează profit.ro.
Filip Stan
22 feb. 2025, 13:10
Statul prelungește suprataxa la energia electrică după 1 aprilie, dar o reduce cu 20%

Conform unui proiect de ordonanță de urgență al Ministerului Energiei, suprataxa va rămâne în vigoare și după 1 aprilie, din cauza prelungirii prețurilor plafonate pentru energie.

În schimb, această suprataxă va fi redusă cu 20%. Guvernul a ales să păstreze măsura pentru a asigura stabilitatea pieței energetice și pentru a menține prețurile reglementate pentru consumatori.

Citește și: Ministrul Energiei, anunţ de ultimă oră despre facturile la gaze şi gerul care va lovi România de mâine. A fost convocat Comandamentul de iarnă

În prezent, producătorilor de energie li se reține integral, din bugetul de stat, diferența dintre prețul lunar de vânzare și 400 de lei/MWh, aplicată la cantitatea lunară de energie livrată efectiv din producția proprie sau transferată din portofoliul de producție către cel de furnizare.

Draftul de act normativ stipulează că, de la 1 aprilie 2025, li se va lua doar 80% din respectivul produs. Banii sunt destinați plății compensațiilor pentru plafonare datorate furnizorilor.

Pentru a asigura o lichiditate adecvată pe piața de electricitate, producătorii sunt obligați să tranzacționeze cel puțin 50% din producția anuală de energie electrică prin contracte pe piețele de energie, altele decât PZU, PI și PE. Totodată, sunt exceptate de la această obligație capacitățile de producție din surse eoliene sau fotovoltaice, conform proiectului de Ordonanță de Urgență.

Acesta mai prevede majorarea de la 40% la 50% a procentului din sumele reprezentând compensații de plafonare pentru furnizori pe care Ministerul Energiei și cel al Muncii trebuie să-l achite în 10 zile de la depunerea cererilor de decontare fără validare din partea Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), ″din Fondul de Tranziție Energetică și din alte surse legal constituite, în limita sumelor disponibile″.

Facturile rămân plafonate și electrcitate, și la gaze

Guvernul României a propus extinderea perioadei de plafonare a prețurilor și la gaze naturale. Plafonarea prețului la gaze naturale va fi extinsă cu încă 12 luni (1 aprilie 2025 – 30 martie 2026), iar la energie cu trei luni (1 aprilie – 30 iunie 2025).

Prelungirea perioadei de plafonare a tarifelor la energia electrică până la 1 iulie 2025 și la gaze naturale până la 1 aprilie 2026 este o măsură care sprijină nu doar populația, ci și economia națională, motivează oficialii români.

„La energie electrică, schema se prelungeşte până la 1 iulie, iar la gaze ea acoperă 12 luni, până la 1 aprilie 2026. Astfel, facilităm reumplerea depozitelor de gaz la costuri rezonabile pentru iarna următoare”, a scris ministrul Sebastian Burduja pe Facebook.

Burduja a anunţat și că a propus „măsuri pentru creşterea lichidităţii pieţei prin facilitarea tranzacţiilor între producători şi furnizori şi o serie de măsuri pentru creşterea transparenţei”.

„Toate acestea au scopul de a încuraja concurenţa pe piaţă şi de reduce preţul energiei. Mulţumesc tuturor celor care au contribuit la acest act normativ complex. În aceste zile, aşteptăm propuneri de completări şi modificări, iar în cel mai scurt timp vom aduce pe masa Guvernului această ordonanţă de urgenţă. Angajamentul nostru rămâne acelaşi: să nu lăsăm pe nimeni în urmă şi să punem pe primul loc interesul cetăţenilor şi al companiilor româneşti”, a mai transmis ministrul Energiei în postarea sa.

Citește și: DOCUMENT Sebastian Burduja, anunţul aşteptat de toţi românii. Cum vor arăta facturile la gaze şi curent electric din aprilie, OUG publicată de Ministerul Energiei

 

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu a făcut senzație la Gala Premiilor GOPO 2025! Actrița a strălucit la 46 de ani
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care a rupt topurile. Este pe locul 1 în doar 4 zile de la lansare și are o distribuție de excepție
Capital.ro
Taxă obligatorie în România. NU se poate scăpa de plată. ANAF verifică tot
Playtech.ro
Se schimbă asigurarea RCA în România, se transformă într-un abonament. Anunțul ASF pentru toți șoferii români
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Mărirea TVA ar putea fi cea mai mică problemă. Ne paște scenariul Grecia
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Extrageri speciale loto de 1 Mai. Loteria Română a suplimentat fondul de câștiguri
Cancan.ro
Ireal câți mici a mâncat Piedone la o singură masă, într-un restaurant din Regie: Șeful ANPC a stabilit un record greu de egalat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Legenda de care România s-a despărțit. Nu se mai naște altul ca el. Românii nu-l pot uita
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ministerul Educației retrage sute de diplome ale elevilor olimpici