Statul se pregăteşte să taie gazele miliardarului Niculae. Cu orice risc

Dacă presiunea în conducte va scădea într-atât încât să pericliteze alimentarea cu gaze a populaţiei  statul poate decide sistarea furnizării de gaze către combinatele lui Ioan Niculae, cel mai mare consumator industrial de gaze. Pentru că nu există cadru legal pentru o asemenea decizie, autorităţile sunt dispuse să meargă chiar şi în instanţă şi să- plătească daune miliardarului.

29 ian. 2012, 07:08
Statul se pregăteşte să taie gazele miliardarului Niculae. Cu orice risc

Zilele xtrem de geroase au băgat frica în autorităţi care se tem ca nu cumva sistemul naţional de gaze să clacheze iar populaţia să îngehţe în casă. Marea problemă este cu presiunea pe conductă, mai ales în regiunea din Sud.  La temperaturi de -10°C sau mai mici presiunea gazului scade substanţial, ceea ce coroborat cu o creştere substanţială a consumului poate face ca gazul să nu ajungă în casele oamenilor. În alţi ani geroşi sincopa sistemului era rezolvată întrerupând alimentarea cu gaze a combinatelor mari consumatoare  precum cele din sectorul chimic. Acestea se declarau întreruptibile şi erau deconectate când se punea în pericol alimentarea populaţiei. În acest an, însă, nu mai există consumatori întreruptibili iar sistarea unilaterală a furnizării de gaze către un consumator nu are un cadru legal. Cele şase combinate chimice ale miliardarului Ioan Niculae, dintre care acum funcţionează doar trei, luate în ansamblu, reprezintă cel mai mare consumator de gaze din România.

„În caz de forţă majoră, ordinea tăierii e industria şi acele termocentrale care funţionează cu gaz fără a pune, însă, în pericol furnizarea de căldură către populaţie. Avem o variantă de lucru să-l tăiem pe Niculae de la gaze chiar dacă riscăm să fim daţi în judecată pentru pagubele pe care i le producem, au spus, pentru RTV.NET, surse oficiale. Deşi susţin că, în prezent, nu sunt probleme cu gazele, sursele citate afirmă că „există teamă” din partea autorităţilor pentru zilele următoare, dacă vor fi atât de geroase precum prognozat.

În ceea ce priveşte cantităţile de gaze, s-ar fi luat deciziile potrivite pentru a fi asigurate din import. „S-a dat dispoziţie ca Romgaz să supliemnteze importurile de gaze de la ruşi prin Isaccea-Negru Vodă  aşa că, pentru moment, n-ar trebui să avem probleme cu necesarul de gaze. Să vedem ce va mai fi”, au mai spus sursele.

RTV.NET a relatat despre criza aprovizonării cu gaze a populaţiei evidenţiind cauzele pentru care românii din sudul ţării riscă să îngheţe în case în doar câteva zile. Ministerul Economiei a trimis un răspuns oficial în care precizează că „se estimează că nu vor fi probleme deosebite” în alimentarea cu gaze a populaţiei.

Sâmbătăt seară, premierul Boc a spus că astăzi nu vor exista probleme în alimentarea cu gaz, indiferent cât de mici vor fi temperaturile de afară.