Steag secuiesc arborat în CJ Covasna. Prefect: Nu există temei legal pentru aşa ceva

Steagul secuiesc oferit Consiliului Judeţean Covasna de către liderul Partidului Civic Maghiar Covasna, Kulcsár-Terza József, şi arborat în sala Consiliului, a fost acceptat, miercuri, ca donaţie. Prefectul judeţului a declarat că nu există temei legal pentru asta.

30 mart. 2016, 14:57
Steag secuiesc arborat în CJ Covasna. Prefect: Nu există temei legal pentru aşa ceva

Consilierul judeţean şi liderul Partidului Civic Maghiar, Kulcsár-Terza József, a declarat că s-a temut că steagul va dispărea din sala Consiliului Judeţean Covasna, potrivit Mediafax.

M-am temut că o să dispară acest steag, fiindcă în ultima vreme, ceea ce se întâmplă în judeţul nostru şi în secuime şi în Ardeal, se poate spune, nu este ceva normal. Eu mă bucur că şi consilierii judeţeni au înţeles rostul acestei hotărâri şi mă bucur că au acceptat. De acum încolo va fi mai greu să dispară fiindcă este în gestiunea Consiliului Judeţean Covasna. Eu consider că este ceva firesc, logic, pentru că şi eu ca maghiar, ca secui, am exact aceleaşi drepturi ca oricare etnie, deci dacă alţii pot să arboreze steagul lor, şi noi, secuii, putem folosi simbolurile naţionale (…).”, a declarat Kulcsár-Terza József.

El a precizat că a donat steagul deoarece acesta ”lipsea din sala Consiliului Judeţean”.

Prefectul judeţului Covasna, Sebastian Cucu, a declarat că ”nu există un temei legal care să permită arborarea unui astfel de drapel”. ”Steagul secuiesc nu poate fi arborat, pentru că legea nu permite, indiferent cum a fost acesta primit – dacă a fost primit, cumpărat, moştenit, este irelevant. Nu există un temei legal care să permită arborarea unui astfel de drapel, şi în acest sens, s-au pronunţat şi instanţele de judecată în numeroase rânduri. Chiar în cazul Consiliului Judeţean Covasna. Aici nu mai e vorba de interpretarea legii, ci, efectiv, de aplicarea legii, conform hotărârilor instanţelor şi aplicarea, respectarea hotărârilor judecătoreşti”, a declarat prefectul judeţului Covasna, Sebastian Cucu.