Steaua – Basel 1-1. Primul gol şi primul punct al Stelei, în Liga Campionilor

După 0-3 cu Schalke şi 0-4 cu Chelsea, Steaua a încheiat la egalitate, scor 1-1, în meciul cu FC Basel, jucat marţi seara pe Arena Naţională. Elveţienii au deschis scorul prin Marcelo Diaz, în minutul 48, iar Tatu a egalat pentru stelişti, în minutul 88.

22 oct. 2013, 05:17
Steaua – Basel 1-1. Primul gol şi primul punct al Stelei, în Liga Campionilor

La jumătatea meciurilor din grupele Ligii Campionilor, bilanţul Stelei este unul destul de modest, cu doar un punct şi un gol marcat, însă reuşita lui Tatu, din minutul 88 al meciului cu FC Basel, mai păstrează o mică speranţă de a ocupa locul trei în grupa E şi de a merge în primăvara Ligii Europa.

Roş-albaştrii au obţinut totuşi cu mare noroc acest rezultat de egalitate, elveţienii fiindu-ne superiori în cea mai mare parte a jocului. Unele dintre ocaziile ratate de oaspeţi în prima repriză au fost de-a dreptul monumentale, Tătăruşanu opunându-se în două rânduri, iar Georgievski respingând cu capul de pe linia porţii, toate acestea într-un interval de numai două minute.

De asemenea, pe finalul primei părţi Tătăruşanu a fost salvat de bara transversală, la un şut al lui Stocker.

Startul reprizei secunde i-a găsit în corzi pe ai noştri, care au încasat gol încă din minutul 48, după o greşeală a lui Latovlevici. Fundaşul stânga al Stelei a pierdut o minge la centrul terenului, în faţa lui Streller, acesta i-a pasat chilianului Marcelo Diaz, care l-a învins pe Tătăruşanu cu o boltă superbă.

Egalarea a venit oarecum nesperat, când mai erau două minute din timpul regulamentar de joc. Până atunci roş-albaştrii mai rataseră câteva ocazii, dar nu fuseseră convingători. Introducerea lui Tatu în locul lui Stanciu s-a dovedit însă inspirată, iar golul din minutul 88 a fost precedat de o fază identică petrecută în minutul 74, când Adi Popa a centrat pe jos de pe dreapta, pentru Tatu. În minutul 74 vârful Stelei a trimis peste bară, în minutul 88 a marcat.

Scorul final, 1-1, ar trebui să fie completatde o victorie peste două săptămâni, la Basel, dacă Steaua vrea să mai spere la ocuparea locului 3 în grupă. Cu doar un punct după trei partide nu mai avem cum să emitem pretenţii la unul din primele două locuri, pe care şi le-au rezervat Chelsea şi Schalke. Tot marţi seara, în grupa E, Chelsea a învins pe terenul lui Schalke cu 3-0, prin golurile lui Torres (min. 5 şi 68) şi Eden Hazard (min. 87).

În urma rezultatelor Steaua – FC Basel 1-1 şi Schalke – Chelsea 0-3 clasamentul grupei E este următorul: 1. Chelsea 6p (8-2), 2. Schalke 6p (4-3), 3. Basel 4p, 4. Steaua 1p.

Cele mai importante faze ale meciului Steaua – Basel:

Min. 90+3 Finalul partidei.

Min. 90 Meciul va fi prelungit trei minute.

Min. 88 GOOOOL Steaua!!! Centrare perfectă a lui Adi Popa, Tatu reia în plasă din 8-9 metri!

Min. 82 Bourceanu caută colţul lung, de la 16 metri, lateral dreapta, dar balonul a trecut pe lângă bară.

Min. 79 Szukala l-a faultat pe Stocker şi a primit şi el cartonaşul galben.

Min. 74 Centrare bună a lui Adi Popa, Tatu reia peste bară, din 11 metri.

Min. 68 Are loc înlocuirea lui Safari, cu Xhaka.

Min. 65 Georgievski este primul jucător al Stelei avertizat cu cartonaş galben în această seară. El l-a faultat dur pe Safari, jucător care va trebui să fie schimbat.

Min. 64 Filip are şansa egalării, dar bomba sa de la 20 de metri este respinsă de portarul Sommer.

Min. 60 Stocker a tras pe lângă poarta noastră.

Min. 59 Ultima schimbare la Steaua: Filip intră în locul lui Pintilii.

Min. 57 Latovletici ratează o ocazie uriaşă! Îşi potriveşte mingea la 10 metri de poartă, dar şutul său se duce paralel cu poarta.

Min. 56 Şut al lui Serey Die, Tătăruşanu a prins cu emoţii.

Min. 55 A doua schimbare la Steaua: Tatu a intrat în locul lui Stanciu.

Min. 52 Steaua este sub presiune, elveţienii combină cu lejeritate în terenul nostru.

Min. 48 GOL Basel! Latovlevici a greşit grav, pierzând în faţa lui Marcelo Diaz, care a înscris cu o boltă superbă. Steaua – Basel 0-1.

Min. 46 Reghecampf a efectuat deja prima schimbare, trimiţându-l în joc pe Kapetanos, în locul lui Piovaccari.

Min. 46 A început repriza a doua.

În cealaltă partidă a grupei E, Schalke – Chelsea 0-1 (Torres, min. 5). La aceste scoruri, clasamentul grupei este următorul: 1. Chelsea 6p (6-2), 2. Schalke 6p (4-1), 3. Basel 4p, 4. Steaua 1p.

Min. 45 Finalul primei reprize.

Min. 40 Bară Basel! Stocker a şutat de la distanţă, balonul l-a depăşit pe Tătăruşanu, dar a lovit transversala.

Min. 39 Cap Szukala, după un corner, dar Sommer prinde mingea.

Min. 37 Steaua echilibrează raportul ocaziilor. Şut Latovlevici, din lovitură liberă, puţin pe lângă poartă.

Min. 36 Tănase are şansa deschiderii scorului, şutează la colţul scurt, dar Sommer s-a întins şi a respins.

Min. 30 Basel are o nouă ocazie uriaşă, la capătul unei combinaţii spectaculoase între Streller şi Safari. Norocul nostru a fost că Safari a şutat în plasa laterală.

Min. 27 Şut puternic al lui Tănase, de la 25 de metri, prinde Sommer.

Min. 22 Al doilea cartonaş galben pentru Basel îl primeşte Voser, tot pentru un fault asupra lui Tănase.

Min. 20 În urma acestei lovituri libere Nicuşor Stanciu şutează la poartă, dar Sommer reţine.

Min. 19 Schar primeşte primul cartonaş galben al meciului, pentru un fault asupra lui Tănase.

Min. 18 Prima ocazie mare a Stelei. Stanciu şutează de la marginea careului de 16 metri, peste poarta lui Basel.

Min. 12 A treia ocazie a lui Basel, în doar două minute. Tătăruşanu scoate de lângă bară şutul din apropiere al lui Fabian Frei.

Min. 12 Ocazie uriaşă a lui Basel! Georgevski scoate cu capul, de pe linia porţii, reluarea bulgarului Ivanov!

Min. 10 Prima ocazie reală a meciului îi aparţine lui Basel. Szukala l-a scăpat din marcaj pe Streller, şutul acestuia este prins de Tătăruşanu.

Min. 8 Steaua continuă să preseze şi să stea în jumătatea adversă şi abundă în centrări spre Piovaccari, deocamdată fără succes.

Chelsea a deschis deja scorul la Schalke, prin Fernando Torres, în minutul 5.

Min. 4 Atacantul lui Basel, Marco Streller, primeşte îngrijiri medicale la marginea terenului.

Min. 1 Steaua a început tare! Stanciu a centrat, mingea a ajuns la Latovlevici, iar şutul acestuia a ricoşat în corner, dintr-un fundaş al elveţienilor.

Min. 1 A început meciul Steaua – FC Basel.

Componenţa formaţiilor:

Steaua: Tătăruşanu – Georgievski, Gardoş, Szukala, Latovlevici – Bourceanu, Pintilii – Ad. Popa, Stanciu, Tănase – Piovaccari. Antrenor: Laurenţiu Reghecampf.

FC Basel: Sommer – Voser, Schar, Ivanov, Safari – M. Diaz, Serey Die, F. Frei – Mohamed Salah, Stocker – Streller. Antrenor: Murat Yakin.

A devenit obişnuinţă ca FC Basel să întâlnească în fiecare an o echipă românească în cupele europene, pentru al patrulea sezon consecutiv campioana Elveţiei fiindu-ne adversară în Champions League. În toamna lui 2010 Basel pierdea cu 1-2 la CFR Cluj şi câştiga cu 1-0 acasă, în grupa E a Ligii Campionilor, un an mai târziu învingeau pe Oţelul cu 2-1 acasă şi 3-2 la Bucureşti şi nu mai departe de anul trecut CFR Cluj îi învingea cu 2-1 şi 1-0, în play-off-ul Ligii Campionilor.

Acum este rândul Stelei să îi înfrunte pe eleveţienii din Basel, de acest meci fiind legate ultimele noastre speranţe de a mai prinde primăvara europeană. „E probabil ultima şansă a noastră de a mai reuşi să ne calificăm în primăvara europeană, trebuie să câştigăm meciul cu Basel ca să mai avem şanse de a prinde locul 3 sau, de ce nu, locul 2. Până acum, în cele două meciuri pe care le-am jucat am primit foarte multe goluri, nu am reuşit să ne ridicăm la valoarea competiţiei, nu am reuşit să facem jocuri aşa cum ne-am fi dorit„, spunea luni antrenorul Laurenţiu Reghecampf, care adăuga că roş-albaştrii le-au rămas datori fanilor.

Citeşte şi Liga Campionilor. Reghecampf: Dacă batem pe Basel, ne putem gândi la la locul 2

De 7 ani şi 39 de zile aşteaptă suporterii Stelei o nouă victorie a favoriţilor în grupele Ligii Campionilor, iar momentul Basel 2013 pare prielnic, deşi adversarii din acestă seară sunt semifinalişti ai ultimei ediţii de Liga Europa, fiind eliminaţi, ca şi Steaua, de către Chelsea. Între numele mari pe care le-a zdrobit Basel sezonul trecut se numără Zenit St. Petersburg şi Tottenham Hotspur.

Citeşte şi Steaua, record NEGATIV în Liga Campionilor. Vezi câte înfrângeri consecutive au înregistrat „roş-albaştrii”

Între piesele importante pe care se bazează antrenorul Murat Yakim se remarcă fundaşul stânga Behrang Safari, reîntors după două sezoane petrecute la Anderlecht, conducătorul de joc Fabian Frei, atacantul Marco Streller sau atacantul Philipp Degen, ultimii trei crescuţi chiar în academia proprie.

La pariuri, Basel are o cotă mai bună decât Steaua, 2,60 la victorie, în timp ce cota campioanei României este 2,80. Egalul este creditat cu 3,25, la fel ca la Arsenal Londra – Borussia Dortmund sau Celtic Glasgow – Ajax Amsterdam.

Meciul Steaua – FC Basel va fi arbitrat de slovenul Matej Jug, care a arbitrat o singură dată o reprezentantă a României, selecţionata U-17, în preliminariile Campionatului European din 2008, într-un meci terminat la egalitate cu Insulele Feroe, 0-0, pe 27 octombrie 2007. Partida va începe la ora 21.45, va fi transmisă în direct de TVR1, DigiSport1 şi DolceSport1 şi va putea fi urmărită LIVE TEXT pe ROMÂNIATV.NET.