Steaua zombie care a supravieţuit unei explozii solare

Oamenii de stiinta au anuntat ca a fost descoperita o stea zombie cu ajutorul telescopului spatial Hubble.

07 aug. 2014, 13:51
Steaua zombie care a supravieţuit unei explozii solare

NASA a anuntat ca in urma unui studiu s-a descoperit o stea zombie care a supravietuit unei supernove, o explozie stelara mai puternica decat o nova. Supernova este extrem de luminoasa si cauzeaza o explozie de radiatii care de cele mai multe ori este mai stralucitoare decat o intreaga galaxie, arata The Space Reporter.

Echipa condusa de Curtis McCully de la Universitatea Rutgers a descoperit un obiect neasteptat in apropierea supernovei SN 2012Z. Culorile obiectului nou gasit indicau faptul ca este o stea zombie, o ramasita a unei stele moarte, care a fost creata in timpul unei supernove de tip IAX.

Totul s-a intamplat la 110 milioane de ani lumina in galaxia NGC 1309, unde o stea pitica alba a supt energia companionului sau albastru pana cand s-a creat o supernova. De cele mai multe ori acesta este un cataclism, dar nu mereu.

In unele cazuri rare, steaua pitica supravietuieste, dar este doar o umbra a ceea ce a fost candva, de aceea poarta denumirea de „stea zombie”.

„Am fost surprinsi sa gasim ceva la locul unei supernove. (…) Este interesant atunci cand natura ne surprinde”, a spus McCully.

Acesta a precizat ca ar fi interesant de aflat ce s-a intamplat cu steaua companion in cazul in care aceasta a supravietuit, arata Washington Post.