Ştefan Dascălu, doctorand la Oxford: Mutațiile pot reduce eficacitatea vaccinurilor

Noile tulpini de virus apărute în Marea Britanie, Africa de Sud, Brazilia și apoi răspândite în numeroase alte țări au creat îngrijorare. S-au ridicat întrebări cu privire la infecțiozitate, simptomatologie și efectul noilor tulpini asupra eficacității vaccinurilor.

26 ian. 2021, 20:50
Ştefan Dascălu, doctorand la Oxford: Mutațiile pot reduce eficacitatea vaccinurilor

Ştefan Dascălu, doctorand în imunologie la Universitatea Oxford, a adus mai multe explicații legate de noua tulpină de coronavirus și vaccinarea anti-COVID.

Ştefan Dascălu a vorbit despre noua tulpină de coronavirus, după ce au fost exprimate mai multe opinii cu privire la impactul acestor noi tulpini de virus asupra vaccinurilor anti-Covid.

„Aceasta ar fi una dintre îngrijorările pe care le avem, ținând cont că mutațiile schimbă natura proteinelor, schimbă conformația lor de la suprafața virusului. Or, dacă aceste proteine sunt implicate în răspunsul nostru imunitar, adică dacă anticorpii noștri țintesc asupra acelor proteine, înseamnă că, dacă ele se schimbă, au acest potențial să reducă eficiența răspunsului nostru imunitar și implicit eficacitatea vaccinurilor, care până la urmă asta fac – ne dezvoltă răspunsul imunitar fără ca noi să suferim boala.

Virusul mutant din Africa de Sud scade eficacitatea vaccinului anticovid

Din fericire pentru noi, s-au făcut studii, cel puțin pentru această nouă tulpină din Regatul Unit, față de care, aparent, vaccinul este eficient. Nu s-a schimbat nimic din acest punct de vedere și chiar și alte tulpini la care se bănuiește că ar fi o potențială reducere în eficacitatea vaccinului, chiar și la acelea nu dispare.

Să ne gândim că, totuși, acea mutație nu schimbă în totalitate proteina respectivă, ci o face puțin diferită sau poate chiar puțin mai mult, dar în totalitate răspunsul nostru imunitar țintește asupra multor componente din acea proteină. Așadar, o reactivitate tot va exista. Poate nu va fi de 90 – 95%. Ea va fi mai scăzută. Să spunem de 70 – 80%, care tot este bună”, a explicat Ştefan Dascălu pentru rfi.ro.

„Principalul obiectiv în momentul de față este, prin vaccinare, în primul rând nu să blocăm transmisia – până la momentul acela va dura foarte mult. Să ne gândim că, până sunt imunizați suficienți oameni, nu putem discuta despre acest lucru. În schimb, putem discuta despre reducerea numărului de cazuri severe și de spitalizări, lucru pe care îl fac vaccinurile chiar de la prima doză.

Din acest punct de vedere, mutațiile respective sunt un punct de îngrijorare. Până la urmă, din acest motiv le și urmărim. Să vedem ce se petrece, cum pot influența fie desfășurarea bolii, fie transmisibilitatea și, implicit, cum putem lupta mai bine cu ele dacă apar, iar aici intervine și vaccinarea”, a mai spus Ştefan Dascălu.

Anthony Fauci atrage atenţia asupra noii tulpini de coronavirus, mai ”virulentă”, din Marea Britanie

Autorităţile americane ar trebui să se aştepte la ce este mai rău în legătură cu noua tulpină a coronavirusului, a declarat duminică expertul-şef în boli infecţioase din SUA, dr. Anthony Fauci, potrivit DPA.

„Trebuie se ne asumăm acum că (versiunea) care circulă în special în Marea Britanie are o creştere a virulenţei, în special puterea virusului de a produce mai multe daune, inclusiv deces”, a spus directorul Institutului Naţional pentru Alergii şi Boli Infecţioase, într-o emisiune la postul de televiziune CBS.

El a comentat noile descoperiri conform cărora noua formă a virusului, originară din Marea Britanie, are o rată a mortalităţii cu 30% mai mare pentru persoanele de peste 60 de ani, comparativ cu tulpina iniţială.

„Este o creştere semnificativă”, a precizat Fauci. „Vream să analizăm şi noi datele, dar avem toate motivele să le credem”, a afirmat el în legătură cu autorităţile britanice.

În privinţa unei tulpini diferite care provine din Africa de Sud, Fauci a spus că vaccinurile par să fie mai puţin eficiente împotriva acesteia „în unele cazuri”.