Ştefan Mandachi cere donaţii pentru refugiaţii ucraineni: „Avem şi un căţel!”

Aproximativ 19.000 de cetăţeni ucraineni au intrat în România de la începutul agresiunii militare a Federaţiei Ruse asupra Ucrainei, iar dintre aceştia, circa 11.000 au rămas pe teritoriul ţării, 40 dintre ei cerând statut de refugiat

25 feb. 2022, 23:22
Ştefan Mandachi cere donaţii pentru refugiaţii ucraineni: „Avem şi un căţel!”

Ştefan Mandachi se implică în ajuturarea refugiaţilor din Ucraina. Ministerul Afacerilor Interne (MAI) informează că în cursul zilei de vineri, până la ora 17,00, aproape 9.000 de cetăţeni ucraineni au intrat în România, iar 36 dintre aceştia au solicitat azil ca urmare a conflictului din Ucraina.

„Ora 22:07 spațiile de cazare pentru refugiati în camerele din hotel s-au epuizat, dar mai avem în salonul mare disponibile. Am cazat o mamă cu trei copii inclusiv în biroul meu. Era singură cu ei de mână și disperată că soțul ei a rămas în Ucraina, încorporat în armată. Asta îi frământă cel mai tare, că nu știu dacă e ok acasă familia/soțul.
Prin urmare, am adus 50 saltele în salonul mare al hotelului, unde mai avem cam 12-15 ”paturi” disponibile, deci ar mai fi ceva liber, însă e incert pt. cât timp, întrucât la recepția hotelului erau încă vreo 8 oameni cu valize. Dar mai sunt, mai pot să vină la hotel!

Imagini tulburătoare la Vama Siret. Sute de refugiaţi ucraineni, aşteptaţi cu gogoşi calde şi camioane pline cu alimente. Peste 4000 de oferte de cazare gratuită

Echipa condusă de Alex Danilov, șeful de recepție, a găsit apartamente în Suceava la 20 de oameni! Bravo frate!
Deși suntem depășiți numeric în hotel, există alte cazări disponibile, asta e esențial de înțeles, dar nu în Suceava, ci în țară: am primit peste 850 apeluri telefonice la numerele afișate, telefoane de la români solidari, care își pun casele la bătaie! Avem multe spații de cazare în toată țara!!! Este important de știut și de postat pe grupuri. Mult mai multi români au sunat să ajute raportat la cererile refugiaților. E foarte important de reținut asta: locuri de cazare sunt multe, la pensiuni, la privat, dar NU IN SUCEAVA. Refugiatii trebuie să accepte deplasarea. De exemplu: am încă 50 de locuri disponibile pentru timișoara (transport + cazare gratuite), dar nu am reușit să umplem un autocar. Oamenii vor să rămână la Suceava, lângă graniță. E de înțeles…
Am trimis alimente, meniuri, pachete, băutură, apă la vama Siret. Acolo pare a fi ceva mai mult haos, oamenii nu știu unde să se îndrepte. Se pot trimite alimente neperisabile, sau orice alte bunuri la adresa Sofia Vicoveanca 106, Receptie Hotel Mandachi.
Asigurăm mesele tuturor celor prezenți, fără nicio excepie, atât la hotel Mandachi (celor refugiați la noi) cât și la Autogară la Spartan.
Între cei cazați avem și un cățel.

Nu ajută deloc că ucrainienii nu prea vorbesc engleza. Noi am adus un translator voluntar. Ne ușurează enorm comunicarea.
Donatii se pot face in conturile afisate, dar MAXIMĂ ATENTIE ca exista si infractori care copiaza postari si ataseaza propriile conturi.
foarte mulți vor să ajute cu bani. Noi strângem în conturile Fundația Umanitară “Jeni Mandachi”. Obligatoriu de scris la plată “”UCRAINA”.

Banii vor ajunge la refugiați doar dacă scrie clar “UCRAINA”.
RO52BTRLRONCRT0496865701 – RON
RO02BTRLEURCRT0496865701 – EUR
RO57BTRLGBPCRT0496865701 – GBP”, a scris Ştefan Mandachi pe facebook.

 

„Astăzi (…), 36 de cetăţeni ucraineni au solicitat azil în România ca urmare a conflictului din Ucraina. În total, de la începerea conflictului au fost înregistrate 40 de cereri de azil. Aceşti cetăţeni beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislaţia naţională. Pe întreaga perioadă a procedurii, solicitanţii de azil pot beneficia de cazare în centrele Inspectoratului General de Imigrări, dacă doresc acest lucru, precum şi de măsuri de asistenţă materială, financiară, medicală, consiliere psihologică şi juridică de specialitate, acces la piaţa forţei de muncă şi activităţi de adaptare culturală. Complementar pot beneficia de suportul organizaţiilor internaţionale şi neguvernamentale care îşi desfăşoară activitatea în domeniul migraţiei”, se menţionează într-un comunicat transmis vineri seară de MAI.

Citeste si Mulţi ucraineni au trecut frontiera pe jos. Jumătate dintre persoane au intrat prin Vama Siret

Conform sursei citate, la acest moment, gradul de ocupare al centrelor de cazare ale IGI este de 51,9%.

În ceea ce priveşte traficul prin punctele de trecere a frontierei, comunicatul MAI precizează că în cursul acestei zile, în intervalul orar 00,00-17,00, 45.376 de persoane, dintre care 8.942 cetăţeni ucraineni, au intrat în ţară, iar 44.902 persoane, dintre care 4.617 cetăţeni ucraineni, au părăsit teritoriul României.

Totodată, 14.216 mijloace de transport au trecut frontiera pe sensul de intrare şi 12.770 pe sensul de ieşire.

Aproximativ 19.000 de cetăţeni ucraineni au intrat în România de la începutul agresiunii militare a Federaţiei Ruse asupra Ucrainei, iar dintre aceştia, circa 11.000 au rămas pe teritoriul ţării, 40 dintre ei cerând statut de refugiat, a anunţat şi premierul Nicolae Ciucă, vineri seara, în timpul unei vizite în Vama Siret.