Ştefan Popa Popa’s, expoziţie la Bruxelles. „Doamne-Doamne mi-a dat un har şi îl aplic cu bun simţ” FOTO

Ştefan Popa Popa's, cel mai rapid caricaturist al lumii, cu 131 de caricaturi într-o oră, a lansat o expoziţie internaţională, cu ocazia prezenţei la Festivalul Primăvara Românească la Bruxelles, ajuns la a X-a ediţie. La eveniment, standul său a atras o mulţime de personalităţi dintre cele care au participat, dar şi pe românii şi belgienii atraşi de oportunitatea de a revedea sau descoperi câteva din frumuseţile Transilvaniei, Crişanei, Banatului şi Maramureşului.
Narcisa Tomulescu
26 apr. 2015, 09:26
Ştefan Popa Popa's, expoziţie la Bruxelles.

Ştefan Popa Popa’s a expus, la sediul Arthis, Casa de Cultură Româno-Belgiană din Bruxelles, o sumedenie de lucrări reprezentând personalităţi belgiene şi internaţionale, dar şi un calendar realizat pentru clubul german de fotbal Bayern Munchen.

„Foarte multe ziare spun că eu particip numai la niveluri foarte înalte, dar aici suntem numai români şi am venit cu mare plăcere. Am adus o expoziţie internaţională, cu personalităţi belgiene, internaţionale, ultimul calendar al lui Bayern Muchen, al cărui autor sunt, câteva tricouri pe care le face o firmă din Germania, iar la Festivalul Primăvara Românească eu şi doi profesori de la Academia Popa’s vom băga în istorie populaţia care va veni la cortul respectiv şi le vom dărui o părticică din noi, făcându-le caricaturi la minut. E bine că se întâmplă asemenea evenimente, care trebuie să folosească ţării noastre şi să facem evenimente în care să se vadă lucrurile frumoase, minunate pe care le fac românii”, a declarat Ştefan Popa Popa’s.

La vernisajul Ştefan Popa Popa’s au fost prezenţi iniţiatorii Delegaţiei Transilvaniei, Crişanei, Banatului şi Maramureşului, Victor Negrescu şi Emilian Pavel, soţii Carmen şi Liviu Hopârtean, care au înfiinţat Casa de cultură belgo-română de la Bruxelles, dar şi ambasadorul României la Bruxelles, Ştefan Tinca. Acesta din urmă a avut doar cuvinte de laudă la adresa caricaturistului Ştefan Popa Popa’s. „Nu am căderea de a mă pronunţa asupra artistului Popa’s, dar pot să vă spun câteva cuvinte despre omul Popa’s, pe care l-am cunoscut personal acum mai puţin de şase luni. Prima oară când am discutat la telefon, în 2013, aveam de gând să găsesc o formulă de a integra momentul artistic în recepţia pe care anual o facem de 1 Decembrie Atunci mi-a spus că era angajat într-un alt proiect, în alte capitale din Europa, şi mi-a promis că anul următor, în 2014, o să luăm legătura. Primavara trecută m-a sunat şi mi-a propus un eveniment pe care apoi l-am regândit sub forma unei expoziţii la Parlamentul Federal, la Camera Reprezentanţilor. A venit la sfârşitul lunii noiembrie 2014 – era foarte bolnav, dar a venit, deşi doctorul îi recomandase să nu facă acea deplasare – şi a fost un eveniment la care toată lumea a fost încântată şi de calitatea artistică, şi de jovialitatea momentului, şi de vinul românesc”, a spus ambasadorul Ştefan Tinca.

Maestrul Ştefan Popa Popa’s a fost reprezentantul judeţului Timiş la Festivalul Primăvara Românească de la Bruxelles, desfăşurat sâmbătă şi duminică, standul său fiind unul dintre cele mai atractive pentru cei prezenţi la eveniment. Împreună cu doi profesori de la Academia de caricatură Popa’s, maestrul a realizat caricaturi la minut pentru personalităţile prezente la eveniment şi pentru românii şi belgienii care au ales să-şi petreacă timpul la festivalul care a adus tradiţii şi delicatese specifice Transilvaniei, Crişanei, Banatului şi Maramureşului în inima Europei.

„Ca să faci o caricatură bună trebuie să suprapui masca omului pe suflet. Caricatura este chintesenţa portretului uman. Trebuie să intri prin oglinda sufletului, care sunt ochii, în cercetezi şi suprapui peste mască. Şi dacă omul are anumite trăsături negative, el nu se va recunoaşte niciodată”, spune maestrul Popa’s.

 

„Mi-au trebuit 59 de ani să citesc prin oglinda sufletului, acum îmi trebuie câteva secunde. Fără acei 59 de ani nu se poate. Recent am avut o expoziţie cu Parlamentul Federal Belgian şi am întrebat de ce m-au ales pe mine. Şi mi-au spus că a fost deoarece caricaturile mele nu îi supără, se bucură de ele. Sunt şi colegi de-ai mei care au o răutate, dar eu cred că nu am dovedit niciodată asta, chiar dacă respectivul nu îmi place. Dacă Doamne-Doamne mi-a dat acest har, îl aplic cu bun simţ”, a mai spus Ştefan Popa Popa’s, subliniind că arta caricatura nu presupune doar evidenţierea defectelor, ci şi a lucrurilor pozitive.

„La politicieni români, moda este să îi faci să nu se prindă că sunt hoţi. Parţial, aşa, că vedem că în curând vom avea de a face cu un partid al foştilor deţinuţi politici, că mai mulţi sunt prin beciuri decât pe afară”, spune, cu umor, artistul.

Evenimentul, desfăşurat sub titlul „Din Transilvania, Crişana, Banat şi Maramureş în inima Europei”, a prilejuit şi lansarea delegaţiei celor patru regiuni pe lângă Uniunea Europeană. Proiectul aparţinând europarlamentarilor Victor Negrescu şi Emilian Pavel are ca scop promovarea zonei de vest a României direct în „capitala” Europei, după modelul regiunilor din Franţa, Italia sau Spania, al provinciilor din Polonia sau al landurilor din Germania, care au o reprezenare directă la nivelul instituţiilor europene. Pe acelaşi tipar, Delegaţia Transilvaniei, Crişanei, Banatului şi Maramureşului la Bruxelles îşi propune să promoveze oportunităţile oferite de aceste patru regiuni, tradiţiile culturale, oferta turistică, dar şi oportunităţile economice şi de investiţii pentru zona de vest a României, dar şi să faciliteze legături cât mai directe cu instituţiile europene, pentru acces mai uşor la fonduri europene şi mai multe şanse de a atrage investiţii şi de a se dezvolta.

Spynews
Mama Mădălinei Cojocari, fetița dispărută în Carolina de Nord, și-a recunoscut faptele! Femeia a pledat vinovată. Bunica ei a trecut la acuzații dure
Bzi.ro
Veste proastă pentru fanii „Las Fierbinți“! Un mare actor își ia adio de la serial!
Fanatik.ro
Comuna din România unde se deschide o nouă fabrică gigant. Investiții de milioane de euro vor fi făcute, noi locuri de muncă pentru români
Capital.ro
A MURIT marele actor român. Toată SCENA artistică este în doliu
Playtech.ro
Imagini indecente cu Simona Halep. Așa arăta înainte să-și micșoreze sânii, pozele sunt incendiare
DailyBusiness
Se dau GRATIS 500 de lei. Cine primește banii
Adevarul
Zelenski, între Churchill și Chaplin: „Cine sunt eu? Sunt președintele Ucrainei”
Spynews
Tzancă Uraganu, înțepătură la adresa lui Bogdan de la Ploiești? „Pentru cele mai frumoase fuste...”. Cum îi face manelistul „reclamă” colegului de breaslă
Spynews
Unde are loc priveghiul Ionelei și al lui George, doi dintre tinerii morți în accidentul din Vaslui! Decizia neașteptată pe care a luat-o familia: ”Au fost aduși...”
Evz.ro
Vești despre Florin Piersic. Medicii nu mai au niciun dubiu
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. I-a luat actriței din filmele pentru adulți un inel de logodnă de 1.000.000 de dolari și la câteva zile s-a despărțit de ea!
wowbiz.ro
Nuntă în cer! Ionela și George, înmormântați împreună în ziua în care aveau să devină soț și soție
Cancan.ro
Câștigă 200 de lei doar în câteva minute! Ciprian a dat lovitura cu o afacere aparent banală
Playsport.ro
Cazacu, dezvăluiri bombă despre Ramona Olaru. A spus, în sfârșit, ce nu mai zisese niciodată
kanald.ro
Senatul României a aprobat proiectul de lege privind monitorizarea calității aerului: Se dau amenzi de până la 80.000 de lei
Capital.ro
Noua regulă pentru TELEVIZIUNILE din România. Tocmai s-a dat INTRZIS de la CNA
StirileBZI
Avertismentul economistului Ionuț Dumitru: „Ne întindem mai mult decât ne este plapuma la împrumuturi!”
Prosport.ro
Cum trăiește, de fapt, acum, Alexandru Tudor. A ales viața monahală, deși nu se poate călugări! Transformarea fizică e incredibilă și e imposibil de recunoscut, la 52 de ani
stirilekanald.ro
Breaking news despre Florin Piersic!
substantial.ro
Emilia Ghinescu, prânz inedit pe marginea drumului: Vedeta mănâncă parizer în aer liber, după interdicția fiului ei!
MediaFlux
SE SCOT BANII din PILONUL II! SUMELE sunt URIAȘE
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'