„Stejarii” rămân neînvinşi în 2013. România a câştigat IRB Nations Cup

Echipa de rugby a României a cucerit IRB Nations Cup, învingând în meciul decisiv selecţionata secundă a Italiei (Emerging Italy), cu scorul de 26-13 (13-13). A fost al doilea succes consecutiv al "stejarilor" în această competiţie.

17 iun. 2013, 05:42
„Stejarii” rămân neînvinşi în 2013. România a câştigat IRB Nations Cup

Neînvinse în primele două jocuri la IRB Nations Cup, selecţionatele de rugby ale României şi Emerging Italy au jucat practic finala competiţiei, pe stadionul Arcul de Triumf, din Bucureşti. Au câştigat „stejarii”, într-o manieră impresionantă, cu 26-13, ei rămânând practic în posesia trofeului cucerit anul trecut

Eroul meciului a fost, fără îndoială, fundaşul român Cătălin Fercu, autorul a două eseuri de mare efect, primul în minutul 23, după ce şi-a executat la mână o lovitură de pedeapsă, ţâşnind în terenul de ţintă, al doilea în minutul 78, când a cules balonul dintr-un mol rulant al înaintării române, culcând din nou fără putinţă de replică. Celelalte puncte au fost reuşite de transformerul obişnuit al naţionalei române, Florin Vlaicu, în zi sigură, cu 2 transformări şi 4 lovituri de pedeapsă. Pentru oaspeţi au marcat Pratichetti – eseu şi Ambrosini – 1 transformare, 2 l.p.

Deşi cele două reprize au avut scoruri diferite (13-13 şi, respectiv, 13-0), meciul a fost un întreg din punct de vedere tactic, staff-ul echipei noastre naţionale mizând pe calităţile dintotdeauna ale pachetului de înaintaşi, care au ocupat excelent câmpul de joc, măcinând metodic forţele adversarului, după care fie a lansat baloane spre troacari, fie a luat iniţiativa, prin câteva moluri rulante ca în vremurile bune, de nestăpânit.

Cu ocazia acestui turneu în echipa noastră au şi apărut câteva tinere speranţe cu evoluţii apreciate: pilierii Pristaviţă şi Pungea, dar şi spectaculosul Stephen Hihetah, o aripă treisferturi de aproape 22 de ani, cu mamă româncă şi tată ghanez, şcolit în tainele acestui sport în ţara care a inventat acest sport, Anglia, şi care vine din rugby-ul în 7, aducând plusul lui de spontaneitate.

De remarcat că în afară de egalul cu Georgia (scor 9-9), din Cupa Europeană a Naţiunilor, „stejarii” au obţinut doar victorii în meciurile jucate în 2013.