STENOGRAME: Bunea Stancu despre intarea fiului la firma cu contracte la CJ: E normal să preia ce e al familiei

Interesul lui Gheorghe Bunea Stancu pentru buna funcţionare a firmei pe care o controla - SC Concivia SA, care avea contracte cu Consiliul Judeţean Brăila, reiese din stenogramele DNA în care a dat indicaţii ca fiul său să fie numit în noul Consiliu de Administraţie al societăţii întrucât i se părea normal ca "băiatul să preia ce e al familiei".

02 oct. 2014, 14:07
STENOGRAME: Bunea Stancu despre intarea fiului la firma cu contracte la CJ: E normal să preia ce e al familiei

Şeful CJ a fost trimis în judecată de procurorii DNA alături de alţi 18 inculpaţi.

În rechizitoriu, procurorii arată că Gheorghe Bunea Stancu, cu ocazia unei discuţii purtate în decembrie 2011 cu reprezentantul unei societăţi din Brăila, i-a transmis că „a dat indicaţii foarte clare ca să nu se întâmple absolut nimic din punct de vedere al conducerii executive a SC Concivia SA” şi că în noul Consiliu de Administraţie va intra fiul său, Răzvan, pentru că „i se pare normal ca băiatul să preia ce e al familiei”.

Gheorghe Bunea Stancu, şeful CJ Brăila, trimis în judecată pentru obţinere de foloase necuvenite

STENOGRAME

Bunea Stancu: Bună dimineaţa!

Gheorghiţă Şorici: Trăiţi, dom’ preşedinte!

Bunea Stancu: Deci, am discutat ieri … ordinele alea de zi care le aveţi voi astăzi şi la Concivia, şi la tine … Vezi de treaba ta, că am dat indicaţii foarte clare că … nu se întâmplă absolut nimic din punct de vedere al conducerii executive … a … societăţii!… O să fie câteva chestii, o să despărţim activitatea de alta … Deci, le-am dat aşa, o linie, ca să… ca să fie cât de cât şi corectă faţă de acţionari şi să vă creeze şi vouă posibilitatea să vă organizaţi mai bine. Se va schimba în Consiliu’ de Administraţie, în locu’ lu’ Cristi Nicolae, care produce foarte multe … discuţii, ca să nu spun altceva … va intra băiatu’ meu, va intra Răzvan, ca să nu intre altcineva să avem dureri de cap. În rest, nu se schimbă absolut nimic. Iar io pe Cristi … o să-i explic io că … e mai bine şi pentru el, şi pentru mine, aşa că nu vreau să am discuţii interminabile pe tema asta. Că nu-mi face bine nici mie, nici lui. Că şi el are un stil din ăsta care confundă lucrurile de multe ori. Da’… da’ mi se pare normal băiatu’ să înceapă să preia ce este al familiei … Este o chestie corectă din toate punctele de vedere. Ţi-am spus, ca să ştii. În rest, surprize nu sunt. N-ai alte surprize.

Gheorghiţă Şorici: Da, dom’ preşedinte!

Bunea Stancu: Se va vota pentru repartizarea dividentelor, ăia 31 … O să vedem dacă, din 34,5, 31 să se ducă pe dividente, vom vedea dacă … îi vom şi lua efectiv. Deocamdată, vorbim de… Îs vorbe, ştii?

Gheorghiţă Şorici: Am înţeles. Bine!

Bunea Stancu: Altceva nu, nu sunt alte probleme, ca să … nu-ţi faci … Nu-i o problemă din punctu’ ăsta de vedere. Deci, nu se pune problema schimbării conducerii şi aşa mai departe, da?

Gheorghiţă Şorici: …?…. Da. Bun, mulţumesc!

Bunea Stancu: Da’ tu nu spui nimica … Io ţi-am spus ca să nu stai cu grijă, că…

Gheorghiţă Şorici: Am înţeles, dom’ preşedinte, da!

Bunea Stancu: Vezi-ţi de ale tale!…

Gheorghiţă Şorici: Nu, păi io oricum…

Bunea Stancu: Şi dacă a intrat … Dacă a intrat Răzvan acolo … Cum?

Gheorghiţă Şorici: Io oricum mi-am propus să nu fac comentarii …

Bunea Stancu: Da’ nu-s, dom’le!… Tu iei act de ele şi dup-aia o să le mai discutăm, nu … Deci, firmele sunt controlate de noi, nu de … alţii care prind avioane. Lasă-l pe Petrică! Când bea un whisky, prinde … El are şi puţină dreptate. Da’ lucrurile să le discutaţi în faţa mea, ca să n-avem probleme! Hai!

Gheorghiţă Şorici: Bine! Trăiţi!’

Şeful Consiliului Judeţean Brăila a fost arestat la domiciliu

De asemenea, anchetatorii au reţinut că SC Bursagrirom SA, la care Gheorghe Bunea Stancu este acţionar majoritar, are calitatea de asociat nu numai la SC Concivia SA, dar şi la SC Hercules SA, unde administrator figurează Sorin Iulian Costin.

În rechizitoriu este redat un dialog dinte cei doi din 30 decembrie 2011:

Iulian Costin: Alo!

Bunea Stancu: Deci, ai contractu’ ăla de mandat a lu’… nen-tu Soare care expiră … În cât dracu’ expiră? Durata contractului… e pe patru ani şi expiră la unu .. întâi 2012. 2008, 2009, 2010, 2011. Deci, acest contract de mandat poate fi … prelungit în condiţiile în care are aprobarea lu’ A.G.A. Că nu pot să…

Iulian Costin: Şi ce, e o problemă asta?

Bunea Stancu: Păi nu, mă, nu e o problemă, dar io ţi-am spus cum stăm!

Iulian Costin: Aha, aha!

Bunea Stancu: Având în vedere că la întâi nu mai este, vedeţi în procesu’ ăla verbal ce-i de făcut acolo şi prelungiţi!

Iulian Costin: Da, da. Da, mă, da, da, da, normal! Da’ n-a spus, da’ trebuia să vedem, că ăla … A, lasă, lasă că ne ocupăm şi o rezolvăm! Bineînţeles.

(…)

Bunea Stancu: Prelungeşti pe un an şi dup-aia mai vorbim! Da?

Iulian Costin: Da. Bine, bine!’

O altă probă din dosarul DNA care arată, susţin procurorii, că Gheorghe Bunea Stancu se implica în administrarea SC Concivia, deşi era preşedinte al CJ Brăila, este discuţia purtată în ianuarie 2012 cu o angajată a unei unităţi bancare (Liliana Munteanu), în legătură cu emiterea unei scrisori de garanţie bancară pentru firmă.

Liliana Munteanu: Bună ziua, domnu’ preşedinte! Vă rog! (…)

Bunea Stancu: Deci, bă, uite, sunt cu nea Vasile! … Ei lucrează cu BCR-u’ şi-i normal, că-i o… e o de-asta serioasă, dar m-am gândit … putem să încercăm ceva şi cu voi. (…) şi … el lucrând cu… oamenii ăştia care se numesc eoli…niaişti, de-aştia cu energia alternativă … ca să-şi facă nişte lucrări legate de drumuri, de platforme şi aşa mai departe, sunt nişte milioane de euro care tre’ să ia avansuri, înţelegi?

Liliana Munteanu: Da.

Bunea Stancu: Pentru că nu-ţi dă nimeni… ă… şi… discutăm de avansuri de un milion, de două, de trei, de patru, de cinci milioane…

Liliana Munteanu: Da, da.

Bunea Stancu: E, ăla care este proprietaru’… banului respectiv, ă… ca să-i dea un avans, discutarăm noi ieri care sunt condiţiile. Tre’ să-i dea o scrisoare de garanţie.

Liliana Munteanu: Da, da, da.

Bunea Stancu: Aşa, şi plecând de aicea… te las pe tine să… vorbeşti mai departe. Garanţia la cinci milioane de euro e greu de de făcut.

Liliana Munteanu: Da, da, da, da, da. Da’ trebuie să vorbesc cu dânsu’ să văd ce e, cum e şi ..?…

Bunea Stancu: Păi, vorbeşti cu mine! Lasă că vorbeşti tu cu mine! Ţi-am spus, îi trebuie o scrisoare de garanţie bancară ca să ia un avans… care are destinaţia respectivă. (…) Tu poţi să eliberezi scrisoarea de garanţie şi aia se activează când îţi intră ţie banii în cont, iar banii în cont îi foloseşte numai… pentru ce a fost… transferat banu’, conform contractului.

Liliana Munteanu: Aş vrea să văd şi io contractu’, asta. Dacă poa’ să mi-l scaneze să mi-l trimeată…

Bunea Stancu: O să ţi-l scaneze… acuma este în faza de discuţii…

Liliana Munteanu: Da, da, da.

Bunea Stancu: (se adresează cuiva din preajma sa: ‘Ai semnat contractu’ cu ăştia? Cu TUDORU?’ ‘Nu.’) Acuma este în faza finală. Deci, cum îl are, ţi-l dă, adică…

Liliana Munteanu: Aşa, şi eu …?….

Bunea Stancu: Tu ai înţeles cum zic eu.

Liliana Munteanu: Da, da, da, da, da. Da, da, da, da, da.

Bunea Stancu: Şi te duci în 1% pentru fratele tău?

Liliana Munteanu: Da’ trebuie să mă duc, bineînţeles!

Bunea Stancu: Hai te pup!

Liliana Munteanu: Bineînţeles! Da’ asta nu…

Bunea Stancu: Şi… ia-o în calcul şi, dacă treaba merge bine, ne mutăm înspre voi, că!…

Liliana Munteanu: Da, da, da, da, da. Bine, domnu’ preşedinte! Vă mulţumesc!…

(….)

Liliana Munteanu: Aveţi un băiat, o fineţe de copil.

Bunea Stancu: Tu ştii că io la negocieri sunt mai dur aşa la negocieri că asta-i viaţa.

Liliana Munteanu: Da’ nu mai fiţi aşa de dur cu fineţea aia de băiat! E o fineţe de băiat. Trebuie… Nu merge stilu’ ăsta cred că cu el.

Bunea Stancu: Lasă-l, mă, în pace, mă!

Liliana Munteanu: E alt soi, e alt… e alt aluat.

Bunea Stancu: Tre’ să …?…..

Liliana Munteanu: E alt aluat. E un finuţ. El îi pentru altceva.

Bunea Stancu: Da, păi… tu ştii că lumea afacerilor este altfel, nu este aşa cum o vede el.

Liliana Munteanu: Aşa este, aşa este, aşa este.

Bunea Stancu: Că dacă-i las un milion de euro, peste un an nu-l mai are.

Liliana Munteanu: Da, da, da. Aşa este, aşa este, aşa este. Da’.