Stenograme CUTREMURĂTOARE în dosarul traficului de sânge: „Sunt de culoare… Nu-i trebuie sânge!”

Noi stenograme în cazul traficului cu sânge de la Slobozia, potrivit evz.ro.

25 iul. 2014, 09:02
Stenograme CUTREMURĂTOARE în dosarul traficului de sânge: „Sunt de culoare… Nu-i trebuie sânge!”

 În 30 octombrie 2013, şefa Centrului de Transfuzii Slobozia a fost apelată de o asistentă din cadrul centrului pe care aceasta îl conducea.

T: ŞANSA LA VIAŢĂ, ÎN FUNCŢIE DE ETNIE

T.C. (n.red. asistenta): avem nevoie de o punga de sânge pentru o fetiţă de 13 ani care a suferit o intervenţie chirurgicală. Au deschis-o şi are burta plină de sânge.
Cristiana Stoian: Eh, na. Şi? Nu, pentru că nu s-a stabilit nivelul hemoglobinei. Vorbeşte cu rudele fetiţei. Sunt de culoare?

T.C.: Da, sunt de etnie romă.

C.S.: Ah, sunt de culoare.. şi de culoare. (…) Nu-i trebuie sânge, lasă-l acolo… când i-o scadea sub 7 (n.red. nivelul hemoglobinei), atunci.

Ceea ce nu ştia sau nu voia să ştie şefa Centrului de Transfuzii este că valoarea normală a hemoglobinei pentru un copil cu vârsta între 6-12 ani este cuprinsă între 11.5-15.5. Mai mult, procurorii au arătat că anterior Cristiana Stoian ar fi acordat mai multe flacoane cu sânge soacrei unui consilier local, la cererea consilierului. În acest caz, nu s-au cerut informaţii despre diagnosticul, starea de sănătate a pacientei, sau nivelul hemoglobinei, aşa cum se proceda în mod normal.

În 2 februarie 2014, o altă subalternă o sună pe şefa centrului de transfuzii pentru a-i citi o listă cu pacienţi care aveau nevoie de sânge. Printre aceştia, se afla şi o femeie în vârstă, pentru care doctoriţa curantă a cerut fără întârziere un flacon.

Cristiana Stoian: -Lasă… să vină aparţinătorii să doneze, că aşa a vrut şi ieri pentru unu şi n-au venit.

I. D. (n.red. asistenta): – Baba aia e intubată… E vai mama ei. A venit o altă asistentă, de pe secţia unde este internată şi mi-a spus că moare baba aia, au intubat-o, e ventilată mecanic şi are nevoie de un flacon de sânge.

C.S. : Să se pregătească o pungă de sânge, dar să nu fie eliberată până ce nu sunt apelată personal de medicul curant.

A doua zi, bătrâna a murit. Aceeaşi soartă a avut-o şi un bărbat de 87 de ani, care nu ar fi reuşit să găsească donatori.

Sursa: Parchetul de pe lângă Judecătoria Slobozia