STENOGRAME din Dosarul „Comandamentul Vlad Țepeș”. Agentul FSB de legătură susținea că limba rusă ar putea deveni a doua limbă oficială din România

STENOGRAME. Dosarul „Comandamentul Vlad Țepeș”, ajuns pe masa procurorilor, arată cât de grave ajunseseră amenințările la adresa ordinii constituționale. Un agent rus, cu care aceștia dialogau, susținea că Statul Român trebuia desființat și că trebuia să se revină la formatul Republicii Populare Române.
Filip Stan
19 mart. 2025, 23:34
STENOGRAME din Dosarul „Comandamentul Vlad Țepeș”. Agentul FSB de legătură susținea că limba rusă ar putea deveni a doua limbă oficială din România
STENOGRAME din Dosarul „Comandamentul Vlad Țepeș”. Agentul FSB de legătură susținea că limba rusă ar putea deveni a doua limbă oficială din România

STENOGRAME. Dosarul de trădare aflat pe masa procurorilor DIICOT arată detalii șocante. Agentul rus, cu care liderii grupării paramilitare țineau legătura și chiar se întâlneau, le oferea indicații pe grupuri de Telegram.

STENOGRAME. Detalii picante din Dosarul „Comandamentul Vlad Țepeș”

Acesta susținea că pe teritoriul României se află forțe care pot acționa după anularea alegerilor de către CCR și numea decizia judecătorilor drept „o lovitură de stat”. Anchetatorii au folosit în cercetările din Dosarul „trădătorilor” și un investigator sub acoperire, care s-a infiltrat în rețea.

Doi membri ai Comandamentului Vlad Țepeș, Adrian Robertin Dinu și Marius Semeniuc, au fost arestați preventiv, iar alți patru inculpați, și anume Ștefan Mateescu, Raul-Mihail Lupu, Georgică-Cristian Atitiene și Radu Pompiliu Șofran, au fost plasați sub control judiciar, conform Antena 3 CNN.

Aceștia au solicitat sprijin din partea unor ofițeri din cadrul Ambasadei Federației Ruse, conform SRI, ceea ce a contribuit la descoperirea rețelei din România care încerca să dea o lovitură de stat.

Citește și : Un avocat care îl susținea pe Călin Georgescu a fost pus sub acuzare după ce a incitat la violență: „Vă călcăm pe cap! Vă scoatem, mă, cu ciomege!”

SRI a solicitat expulzarea atașatului militar, aero și naval al Ambasadei Federației Ruse la București, Victor Makovskiy, precum și a adjunctului acestuia, Evgheni Ignatiev. Numele acestuia a apărut în dosarul lui Călin Georgescu, fiind cel cu care Marian Motocu cerea să vorbească atunci când a sunat la Ambasada Rusiei.

Stenogramele de pe masa anchetatorilor arată că rezervistul militar Raul Lupu îl ținea la curent pe veteranul de război, astfel încât îi spunea lui Radu Theodoru că rușii îi transmiteau mesaje prin care arată că sunt de partea mișcării lor, considerând întreruperea alegerilor „o lovitură de stat” și spunând că „sunt gata să susțină” mișcările care pot să o contracareze.

„La data de 02.02.2025, ora 16:21, utilizatorul denumit „Serghei Vavilov” (scris cu caractere chirilice), a distribuit un mesaj în limba rusă, preluat de pe canalul de Telegram „Ruskaia Rada”, în care se face referire la situația actuală a Statului Român.

Citește și : Se strânge laţul! Eugen Sechila, unul dintre cei mai importanţi colaboratori ai lui Călin Georgescu, trimis în judecată

În cuprinsul mesajului se vehiculează ideea că singura variantă viabilă este desființarea Statului Român actual, revenirea la formatul Republicii Populare Române, așa cum era înainte de revoluția din 1989, precum și realizarea unei depline uniuni cu Rusia, nu numai din punct de vedere economic, ci și militar-politic, limba rusă urmând a deveni a doua limbă oficială a Statului Român”, se arată în motivarea judecătorilor în care s-a cerut arestarea membrilor grupării.

De asemenea, se arată că oficialul rus vorbea pe Telegram despre forțe capabile să preia puterea politică, pe care partea rusă afirmă că le susține.

„Totodată, la data de 29.01.2025, pe același canal de Telegram denumit „Matița Rusinov” (Matca Rutenilor), același utilizator denumit „Serghei Vavilov” (scris cu caractere chirilice), a distribuit un mesaj în limba rusă, preluat de pe canalul de Telegram „Ruskaia Rada”, în care se fac referiri cu accent de amenințare, la adresa instituțiilor Statului Român, aducând în discuție existența, în România, a unor forțe capabile să preia puterea politică, pe care partea rusă afirmă că le susține, pe fondul anulării alegerilor prezidențiale, decizie pe care partea rusă o apreciază ca fiind lovitură de stat”, potrivit documentelor instanței.

Pentru a reuși să destructureze această rețea, DIICOT a infiltrat un investigator sub acoperire care să monitorizeze atent situația, pentru a putea înțelege dedesubturile organizatorice ale „Comandamentului Vlad Țepeș”.

„Grupul investigat – „Comandamentul Vlad Țepeș” – avea o structură de tip militarizat, cu o ierarhie clar stabilită. Întâlnirile dintre membrii grupării se desfăşurau conspirat, membrii grupării luând inclusiv măsuri contrainformative. Recrutarea de noi adepți se realizează atât prin interacțiuni personale cât și prin intermediul platformelor on-line.

Referitor la recrutarea de noi membri din mediul on-line există o platformă asociată cu numele gl. mr. (rtr.) Theodoru Ioan-Radu, prin care se solicită completarea unui formular, ce este validat intern. După verificarea candidaților, aceștia sunt incluși în grupurile de WhatsApp ale organizației”, potrivit informațiilor din dosar.

DailyBusiness
Cum să slăbești dacă ai peste 50 de ani. Ce este și cum funcționează dieta inversă
Spynews
Soțul Cristinei Spătar, declarație de iubire pentru vedetă! Cât de îndrăgostit este Vicențiu Mocanu: „Cât timp ne ținem de mână...”
Bzi.ro
Vacanță de coșmar pentru Laura Cosoi! „A fost imobilizat vreo 4 zile!“
Fanatik.ro
Procesul care îl poate ruina pe Klaus Iohannis, blocat de o manevră. Ce a cerut moștenitoarea casei din Sibiu în instanță
Capital.ro
Se schimbă banii. EURO se transformă. Se aplică în toate statele membre UE
Playtech.ro
Şoseaua din România care încurcă şi cei mai experimentaţi şoferi. 'M-am rătăcit de patru ori'. Ce se întâmplă, de fapt, pe drumul care...
DailyBusiness
500 de lei de la stat pentru chirie. Ce trebuie să faci ca să primeşti toţi banii
Adevarul
Fost ofițer SRI, despre o tehnică inedită de vânzare a apartamentelor: „Sunt chestii psihologice la care noi, într-adevăr, răspundem”
wowbiz.ro
Mama Andei, tânăra ucisă și incendiată de Emil Gânj, primește amenințări halucinante de pe un cont cu numele criminalului din Mureș. Femeia se teme că va sfârși la fel ca fiica ei: „Îmi e foarte frică”
Spynews
Alex Marcu, mesaj tulburător după moartea Teodorei Marcu: ”Eu sunt tatăl...” | FOTO
Spynews
Cu ce se ocupă Ioana Ignat, după despărțirea de Sebastian Dobrincu. Cum își petrece timpul îndrăgita cântăreață: „Ești mai responsabil”
Evz.ro
Noi reguli în construcții. Mulți români vor fi afectați
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Prințesa Kate Middleton a purtat, la câțiva metri de Simona Halep, o bijuterie primită cadou de la Prințul William acum 11 ani
kanald.ro
Răsturnare de situație în cazul crimei din Mureș! Tânăra care a făcut contul de TikTok cu numele lui Emil Gânj îl cunoaște pe asasin. Ce mărturisiri le-a făcut anchetatorilor
Cancan.ro
Oficialul cu reputație de gigolo, prins în flagrant! Amanta unui ministru zboară cu avionul militar la… manichiură!
Playsport.ro
Toate restricțiile medicale ale șoferilor, notate pe permisul de conducere. Noutăţi în Codul Rutier de care trebuie să ai habar
Capital.ro
TAXĂ nouă pentru proprietarii de mașini. Guvernul te obligă să plătești
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Cea mai frumoasă fotbalistă a României, în costum de baie la petrecerea burlăcițelor
stirilekanald.ro
Stegarul Dac, pe moarte în închisoare, la Penitenciarul Rahova! Strigătul disperat de ajutor al soției sale: „Arată și miroase a moarte”
Horoscop 14 iulie 2025: Norocul a dat peste Scorpioni! Au primit o veste care le va schimba complet viața
MediaFlux
Vouchere de 1.275 de lei pe lună pentru oricine. Ministerul Muncii anunță unde și cum se fac înscrierile VIDEO
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Statul român își lasă activele să putrezească: pierderi certe de 140 milioane lei și risc de 9 miliarde. Cine e de vină?