Stenograme DNA care arată că se ştia de amnistie înainte de parlamentare: „Imediat după, o să dea o amnistie”

Stenograme DNA care arată că se știa de amnistie înainte de parlamentare: „Imediat după, o să dea o amnistie. Îl băgăm acolo să aibă grijă de el, dar în 3 luni se dă o amnistie! Pentru toți va fi!“

08 feb. 2017, 15:09
Stenograme DNA care arată că se ştia de amnistie înainte de parlamentare: „Imediat după, o să dea o amnistie”

O stenogramă care apare în dosarul lui Tudorel Dobre, prim-vicepreşedinte al Uniunii Camerelor de Comerţ Bilaterale din Romania şi trimis recent în judecata de DNA, arată ca încă de la jumatatea lunii decembrie se vorba in unele cercuri despre o „amnistie” care va fi „bagata in 3 luni”, scrie ziarul online info-sud-est.ro.

Pe 7 februarie, procurorii DNA Constanța l-au trimis în judecată pe Tudorel Dobre, prim-vicepreședinte al Uniunii Camerelor de Comerț Bilaterale din România (UCCBR), pentru trafic de influență. Dobre este avocat suspendat în Baroul București și președintele Camerei de Comerț Bilaterale România-Kuweit.

În rechizitoriul lui Dobre apare o stenogramă din care reiese că, încă din timpul alegerilor parlamentare din decembrie, în diverse medii se vorbea deja despre amnistia care urma să fie „băgată în 3 luni”.

O discuție din 15 decembrie 2016, purtată la sediul Camerei de Comerț și Industrie a României, arată:

„Investigator: Ce dracu să fac…

Dobre Tudorel: Am văzut că mi-ai dat ieri un mesaj să-ți răspund. Spune-i omului în felul următor, așa, deci, după, c-am avut d-astea, discuții… În, imediat după (neinteligibil), o să dea o amnistie.

Investigator: Pentru el?

Dobre Tudorel: Pentru… pentru el?!? Pentru toți va fi! Da? Deci în 3 luni de zile ăștia bagă!

(…)

Investigator: Oamenii ăia?

Dobre Tudorel: O să merg…

Investigator: Oamenii ăia?

Dobre Tudorel: O să merg și eu când vin acolo să vorbesc cu ăsta de la birou, unde e el acolo (mimează semnul brațelor prinse în cătușe)

Investigator: Dar…

Dobre Tudorel: Unde e el acolo să beneficieze de…

Investigator: Aveți pe cineva?

Dobre Tudorel: … condiții mai bune!

Investigator: Păi, dacă nici dumneavoastră n-aveți… las-o în p*** că nu mai are nimeni…

Dobre Tudorel: Cum? Păi, nu, nu, păi nu. Îl băgăm acolo să fie… să aibă grijă de el. Să-l… Dar în 3 luni se dă o amnistie!“

În 18 ianuarie 2017, după izbucnirea scandalului referitor la ordonanțele amnistiei și grațierii, ministrul Justiției Florin Iordache declara că: „Ministerul a elaborat două acte normative în dezbatere publică, au fost finalizate ieri, au fost trimise spre consultare CSM: vizează graţierea, şi nu amnistia, nu vizează fapte de corupţie”. Însă, din stenograme reiese că, încă din luna decembrie a anului trecut, prim-vicepreședintele UCCBR știa că „în trei luni se dă o amnistie”.

DNA susține că, în anul 2013, Tudorel Dobre a primit 40.000 de euro de la un martor în cauză iar în schimbul sumei, Dobre „a lăsat să se creadă că are influență asupra lucrătorilor de poliție care instrumentau o cauză penală în care erau cercetați martorul și o altă persoană și a promis că îi va determina pe polițiști să procedeze într-o manieră care să conducă la soluții favorabile față de cele două persoane”, conform comunicatului de presă trimis de DNA.

Tudorel Dobre va fi audiat și de Curtea Supremă a României, în calitate de martor (avocat al unui proprietar care a vândut terenuri) în dosarul în care sunt judecați fostul primar al Constanței Radu Mazăre, omul de afaceri Sorin Strutinsky, fostul viceprimar al Constanței Gabi Stan și alți inculpați.