Stenograme incendiare din şedinţa USR. Cioloş riscă să fie răsturnat. Drulă se autopropune preşedinte, parlamentarii îl susţin pe Cioloş

Ieşirea de la guvernare şi prăbuşirea în sondaje a adus scandalul în USR, Dacian Cioloş şi Dan Barna readucând în actualitate conflictele din campania electorală.

05 feb. 2022, 18:02
Stenograme incendiare din şedinţa USR. Cioloş riscă să fie răsturnat. Drulă se autopropune preşedinte, parlamentarii îl susţin pe Cioloş

UPDATE. Dan Barna a solicitat o reuniune de urgență  a USR pentru ziua de duminică, de la ora 12:00. E așteptat ca în ședința de duminică să fie solicitată înregistrarea în care Dacian Cioloș amenință cu demisia, informează surse pentru Digi24. Se pare că Cioloș ar da înapoi după acele afirmații, iar Dan Barna ar forța momentul, pentru a obține demiterea  lui Cioloș.Pe grupurile interne ale USR, mai susține sursa citată, ar fi apărut și o scrisoare de susținere pentru Dacian Cioloș.

Treizeci şi cinci de deputaţi, senatori, europarlamentari au USR, dar şi fostul ministru Ciprian Teleman au transmis colegilor o scrisoare în care arată că susţin programul propus de preşedintele Dacian Cioloş, care este în acord cu aşteptările membrilor. ”Trecem printr-o perioadă de criză, existând riscul de a sfârşi în irelevanţă, de a deveni un partid-breloc pe scena politică românească”, au transmis semnatarii scrisorii.

Pe grupul intern din USR a fost transmis şi un mesaj din partea susţinătorilor lui Dacian Cioloş, având titlul ”Scrisoarea aleşilor USR PLUS”.
”USR PLUS este singurul partid anticorupţie, pro-reforme, pro-european şi capabil de guvernare. Asta înseamnă că trebuie să fim în primul rând uniţi, performanţi şi aproape de oameni. Pentru asta este necesar să ne reconectăm cu membrii noştri, cu societatea civilă, cu mediile profesionale şi cu cetăţenii, în general. În acest moment, trebuie să recunoaştem că trecem, ca partid, printr-o perioadă de criză, accentuată de contextul socio-economic actual (pandemia de Covid-19, criza energetică, inflaţie record etc.), existând riscul de a sfârşi în irelevanţă, de a deveni un partid-breloc pe scena politică românească. Dacă vrem să evităm acest lucru trebuie să acţionăm acum”, se arată în document.

Semnatarii scrisorii consideră că ”soluţiile din program sunt în acord cu solicitările membrilor legate de organizarea de competiţii corecte bazate pe meritocraţie, atât pentru structurile partidului, cât şi pentru guvernare, reafirmă angajamentul pentru o mai strânsă colaborare cu societatea civilă, mediul antreprenorial şi academic şi subliniază necesitatea îmbunătăţirii proceselor electorale interne, respectiv de recrutare pe criterii obiective”.
”O dată implementate, aceste măsuri au potenţialul de a reaprinde entuziasmul membrilor, de a genera mai mult dialog şi transparenţă în cadrul partidului şi de a contribui la rezolvarea mai eficientă a disputelor interne, încât să poată fi prevenită transformarea lor în crize de imagine în exterior. De aceea, susţinem programul propus de Preşedintele USRPLUS şi dialogul în Biroul Naţional. Considerăm că poate reprezenta un punct de pornire viabil pentru un restart al partidului”, se mai arată în documentul citat.
Semnatarii transmit că ”principiile legate de transparenţă, de alegeri corecte, de asumare, de dialog cu membrii şi cu societatea civilă sunt extrem de importante, mai ales în acest moment critic”.
”Solicităm ca propunerile făcute să fie analizate cu calm, iar membrii să aibă posibilitatea de a semnala aspectele care pot fi îmbunătăţite. Utilizarea programului pentru alimentarea incriminărilor şi răfuielilor personale nu va face altceva decât să ne dăuneze şi să ne lezeze credibilitatea ca partid matur, cu obiective de guvernare. De aceea, noi, în calitate de aleşi ai USR PLUS, susţinem şi vom urmări îndeaproape implementarea programului şi cerem Biroului Naţional şi Preşedintelui USR PLUS să dedice forţa şi resursele partidului reformelor promise şi creşterii atractivităţii electorale, să pună punct acestei crize şi să organizeze dezbateri deschise tuturor membrilor pentru a-l operaţionaliza conform unui calendar bine stabilit”, se mai arată în document.
Scrisoarea este semnată de:
1) Deputat Viorel Băltăreţu
2) Senator Cristi Berea
3) Deputat Monica Berescu
4) Deputat Daniel Blaga
5) Senator Cristian Bordei
6) Deputat Diana Buzoianu
7) Deputat Oana Cambera
8) Deputat Brian Cristian
9) Senator Irineu Darău
10) Senator Anca Dragu
11) Deputat Cristian Ichim
12) Deputat Victor Ilie
13) Deputat Andrei Lupu
14) Deputat Andrei Miftode
15) Eurodeputat Alin Mituţa
16) Senator Gheorghiţă Mîndruţă
17) Deputat Oana Murariu
18) Senator Ştefan Pălărie
19) Eurodeputat Dragoş Pîslaru
20) Deputat Mihai Poliţeanu
21) Senator Dragoş Popescu
22) Senator Cosmin Poteraş
23) Deputat Alin Prunean
24) Deputat Cristina Rizea
25) Deputat Lorant Sas
26) Senator Simona Spătaru
27) Deputata Diana Stoica
28) Eurodeputat Ramona Strugariu
29) Eurodeputat Nicu Ştefănuţă
30) Ciprian Teleman
31) Deputat Cătălin Teniţă
32) Deputat Daniel Toda
33) Eurodeputat Dragoş Tudorache
34) Deputat Simina Tulbure
35) Deputat Oana Ţoiu

Echipa USR PLUS la Guvernare a analizat propunerile din proiectul de preşedinte al lui Dacian Cioloş şi a argumentat de ce este sau nu este de acord cu fiecare dintre acestea. Membrii echipei susţin că multe dintre aspectele propuse de Cioloş au fost deja aprobate în Biroul Politic, iar altele, cum ar fi transparenţa, digitalizarea şi reconectarea cu oamenii, există deja. Liderii formaţiunii au precizat de ce nu pot fi de acord ca decizia în partid să fie luată de experţi din afară.

Scandal în USR. Consilierul lui Vlad Voiculescu a răbufnit: Nu mai votez USR, cât timp văd oameni disperați după funcții și cam atat
Între timp, au apărut şi stenograme din ședința USR. Membrii PLUS vor să ducă partidul la stânga, lângă PSD, adică să oficializeze denumirea de „neo-marxişti” cu care sunt gratulaţi de adversarii politici.

Războiul pentru putere dintre tabăra Cioloș și foștii useriști grupați în jurul lui Barna a ajuns într-un punct în care cu greu cele două tabere vor mai putea sta la aceeași masă.

Dacian Cioloș a amenințat că își dă demisia din funcția de președinte al partidului dacă nu primește mai multă putere, în detrimentul Biroului Național controlat de membrii fostului USR. În replică, aceștia i-au răspuns că acest lucru nu se poate și că nu vor schimba statutul de dragul de a-i oferi lui mai multă putere, în condițiile în care oricum de când a ajuns președinte, Dacian Cioloș este mai degrabă absent din dezbaterile public.

Scandal în USR. Dacian Cioloş, mesaj către colegi: Nu plec din partid. Colegii mai bine să se gândească la măsurile de reformă decât să răspândească ştiri ”complet false”
Dacian Cioloș a organizat vineri o nouă discuție pe Zoom, la care au putut participa doar 500 de persoane. Majoritatea celor care au intrat în discuție sunt din fostul PLUS, mulți dintre membrii USR, chiar lideri importanți, nefiind nici măcar invitați, scrie punctuldefierbere.ro.

Astfel, foștii membri PLUS s-au simțit în largul lor să-și expună problemele, iar acestea, deși pare greu de crezut, sunt inclusiv de natură ideologică. Mulți dintre membrii PLUS regretă faptul că după fuziunea cu USR, partidul se prezintă ca un partid de „centru-dreapta”, deși Cioloș însuși insistă de fiecare dată că noul USR este un partid „centrist”.

Unul dintre nemulțumi este Radu Diaconu, de la Dolj:

„Având în vedere că, conform Wikipedia, fostul PLUS avea o orientare politică mai de stânga față de fostul USR și că odată cu fuziunea partidul a mai căpătat câteva mii, dacă nu chiar zeci de mii de membri, există posibilitatea să organizăm un nou vot de stabilire a ideologiei partidului?”.

În ultimele luni, poziționările publice ale membrilor USR au fost diferite, în funcție de originea acestora. Majoritatea celor care au fost în trecut în USR adoptă poziții mai apropiate de liberalismul clasic, în timp ce foștii membri PLUS își afirmă în special opțiunile de stânga, în special cele progresiste.

Situația de la USR seamănă cu cea de la PNL. Nici la USR și nici la PNL liderii nu au căzut de acord asupra unei ideologii. În acest moment, ambele partide încearcă să atragă electorat din majoritatea zonelor din societate. Jocul nu pare a le folosi însă la nimic, căci scorul din sondaje al celor două partide nu depășește nici măcar 30%.

Cătălin Drulă, dispus să preia preşedinţia USR, dacă Dacian Cioloş demisionează: Dacă va fi nevoie voi face acest rol, îmi voi face datoria de a conduce partidul

Vicepreşedintele USR Cătălin Drulă afirmă că momentul în care preşedintele Dacian Cioloş a ameninţat cu demisia dacă nu-i este susţinut programul politic a fost ”destul de şocant”. Drulă, care este vicepreşedintele USR cu cele mai multe voturi, a precizat că, dacă va fi cazul, va prelua conducerea formaţiunii, ala cum prevede Statutul USR.

”A fost destul şocant acest moment care s-a întâmplat ieri, încă încercăm să-l lămurim”, a declarat, vineri seară, la B 1 TV, Cătălin Drulă, referindu-se la Dacian Cioloş care a ameninţat cu demisia dacă nu-i este susţinut programul politic.
Întrebat dacă este prgătit să pria conducerea formaţiunii, Drulă a precizat: ”Eu nu am candidat la ultimele alegeri. Am avut această competiţie între Dacian Cioloş şi Dan Barna. Este o regulă statutară care spune că, dacă din orice motiv, rămânem fără preşedinte, preia vicepreşedintele cu cele mai multe voturi care, în cazul acesta sunt eu. Dacă va fi nevoie voi face acest rol, îmi voi face datoria de a conduce partidul. Datoria unui lider – oricare ar fi el – este să dea mesaje de încredere”, a mai declarat Drulă.

Liderul USR Dacian Cioloş a declarat vineri seară, la o discuţie cu membri ai USR, că-şi pune problema care e sensul prezenţei sale ca preşedinte dacă programul pe care l-a propus e respins, subliniind că ”un preşedinte nu e pus acolo doar ca să iasă în conferinţe de presă”. În şedinţa de joi a conducerii partidului, Cioloş a prezentat programul său de preşedinte şi a ameninţat că, dacă documentul nu este votat, va demisiona.