STENOGRAME spumoase într-un dosar de vaccinare la chiuvetă. Oamenii plăteau până la 150 euro pentru un certificat COVID

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța au dispus trimiterea în judecată a patru persoane cercetate într-un dosar penal privind "vaccinare la chiuvetă". Capii erau o asistentă medicală, angajata unei clinici private din Constanța și un fost deținut, care se ocupa de racolarea persoanelor interesate de obținerea certificatelor verzi care atestau vaccinarea împotriva COVID 19 în mod ilicit, în schimbul unor sume de bani, potrivit Ziua de Constanța. În dosar, procurorii au introdus şi mai multe stenograme ale unor interceptări cu dialoguri spumoase între asistentă şi "clienţi".

22 nov. 2022, 08:35
STENOGRAME spumoase într-un dosar de vaccinare la chiuvetă. Oamenii plăteau până la 150 euro pentru un certificat COVID

Procurorii constănţeni susţin că vaccinarea efectivă nu avea loc, datele persoanelor care achitau diverse sume de bani erau introduse în mod ilegal în R.E.N.V. – Registrul Electronic Național de Vaccinare, astfel încât, cu ocazia verificărilor ulterioare a organelor abilitate, aceste persoane să figureze în sistem ca fiind vaccinate, scrie ziuaconstanta.ro.

Potrivit anchetatorilor, asistenta le cerea pacienților să se așeze pe un scaun și să își ridice mâneca de la unul dintre brațe, după care trăgea într-o seringă conținutul dintr-un recipient care conținea vaccinul, însă nu îl administra pacienților, ci îl vărsa într-un șervețel/într-o bucată de vată, pe care ulterior o arunca la coșul de gunoi.

Citeşte şi: România începe vaccinarea cu doza 4 anti-COVID. Rafila: Nu o să facem decât o campanie de informare. Nu e nimic obligatoriu

Procurorii au şi declaraţia unui martor care a arătat că la începutul lunii noiembrie a fost contactat de un membru al reţelei, persoană pe care o cunoștea de mai mult timp, care i-a transmis că ar cunoaște niște funcționari din cadrul unei clinici medicale private din Constanța, iar în schimbul unei sume de bani, funcționarul respectiv putea face demersuri în vederea eliberării certificatului COVID.

Conform martorului, inculpatul A.A. i-a propus două variante: prima, în care suma remisă era de 150 de euro, dar aceasta presupunea ca martorul să se deplaseze efectiv la clinica respectivă, iar cea de-a doua, consta în aceea ca în schimbul sumei de 200 de euro, persoana nu se mai deplasa la clinică, ci doar trimitea prin intermediul aplicației WhatsApp, o fotografie a actului de identitate.

Conform rechizitoriului, colaboratorul i-a dat asistentei 150 lei, aceasta a introdus datele „clientului” în sistem,  înmânându-i imediat adeverința care atesta că s-a vaccinat.

Citeşte şi: Virgil Musta, semnal de alarmă despre sindromul post-COVID: „Medicilor le vine foarte greu să trateze astfel de boli!”

 

STENOGRAME spumoase într-un dosar de vaccinare la chiuvetă la Constanţa

A.A.: Ia 1 milion jumate Martor: Aşa. A.A.: Cum intri aici în clinică, te duci îi spui din partea doamnei B pentru vaccin. Martor: Aşa. Unde-i clinica asta? A.A.: Uite aiciape dreapta, e m(…) ăla acolo, nu ştiu cine morţii lui e că m-am întâlnit cu nişte persoane şi mi-e frică de el că intram eu că mai trebuie să vină un tovarăşi, de la Călăraşi, dar nu ştiu cine morţii lui e. Şi-a pus gluga în cap. Martor: Cum îi spune? Doamna ? A.A.: Doamna B! Eu aicia stau, aicia mă găseşti înapoi, deci nu plec. Martor: Am înţeles. A.A.: Ca să te fac să înţelegi. Intri! Martor: Bă, deci, dar să nu mă, nici să nu-mi arate acu că-mi bag p(…) ! A.A.: Bă ti-l arată dar nu ti-l bagă frate. Deci când se întoarce, când vine spre tine, îţi dă pe lângă tine serul. Ţi-a pus un plasture d-ăla şi când ai ieşit ţi-a dat certificatu ăla la mână. Martor: Am înţeles.  A.A.: E totul legal, e în clinică, ai înţeles? Martor: Pe ăştia îi dau ei? A.A.: Aşa, şi ăialalţi îi dai că ii dau mai departe eu. Martor: îi dau iei? A.A.: Ăştia îi dai iei când ai intrat, dar nu la recepţie, după ce completezi, o să te strige (…). În cabinet e una blondă, mai focoasă aşa, poc i-ai plasat, ea ştie ce are de făcut. Si ăialalţi mi-i dai mie. Martor: Am înţeles. Şi pe ăia 150 ţi-i dau ţie acuma! A.A.: Da frate-miu. Eu te aştept aicia dacă vrei după aceea ca să te înregistrez pe codul QR ăla să-ţi iei direct ăla să nu stai cu foaia aia. Martor: 150, euro! A.A.: Da frate-miu!