Ştiai că dacă găseşti ceva pe jos şi păstrezi rişti ÎNCHISOARE? Vezi ce spune Noul Cod Penal

Spiritul civic al oamenilor poate fi pus cu uşurinţă la încercare atunci când arunci în calea lor un portofel plin cu bani. Dacă unii ar merge numaidecât la secţia de poliţie pentru a-i declara, alţii ar băga cu uşurinţă banii în buzunar fericiţi că a dat norocul peste ei. Dacă până acum ceva timp, totul era lăsat la voia alegerii, acum există o lege care te cam obligă să faci ce e corect, altfel ajungi după gratii.

09 apr. 2014, 06:19

Noul Cod Penal spune la Art. 243 că însuşirea bunului găsit sau ajuns din eroare la făptuitor se pedepseşte.

„Fapta de a nu preda în termen de 10 zile un bun găsit autorităţilor sau celui care l-a pierdut sau de a dispune de acel bun ca de al său se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă. Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi însuşirea pe nedrept a unui bun mobil ce aparţine altuia, ajuns din eroare sau în mod fortuit în posesia făptuitorului, sau nepredarea acestuia în termen de 10 zile din momentul în care a cunoscut că bunul nu îi aparţine. Împăcarea înlătură răspunderea penală”, scrie în Noul Cod Penal.

Au dat dovadă de spirit civic

În urmă cu trei luni, o femeie din Craiova a găsit un portofel cu acte şi bani pe care l-a predat poliţiei. Femeia, care este casier la o casă de pariuri din Craiova, a găsit portofelul pe stradă. În portofel se aflau 150 de lei şi acte importante ale celui care îl pierduse. „Mă îndreptam către serviciu şi într-o parcare am găsit un portofel. Avea bani înăuntru, carduri, buletinul, permisul de conducere, permisul de intrare la serviciu. M-am dus şi l-am predat la cea mai apropiată secţie de poliţie”, a declarat Vasilica Sîrboiu.

Cu ajutorul actelor din portofel, poliţiştii l-au găsit pe bărbatul care îl pierduse şi l-au chemat la secţie ca să îi le înapoieze.

În septembrie 2013, un pensionar de 77 de ani din Arad a predat Poliţiei un plic cu 1.200 de euro găsit pe o stradă din oraş, banii fiind restituiţi, miercuri, proprietarului. Acesta din urmă a vrut să-l recompenseze pe bătrân cu 200 de euro, dar pensionarul a refuzat.

În octombrie anul trecut, un bătrân în vârstă de 68 de ani a dus la poliţie o borsetă găsită, ce conţinea suma de 7.905 lei. Chiar în timp ce acesta dădea declaraţii, la sediul poliţiei municipale a apărut un alt bărbat, în vârstă de 49 de ani, tot orădean, care, disperat, reclama pierderea sau furtul respectivei borsete.

În decembrie 2013, un bărbat din Târgu Jiu a găsit pe stradă o borsetă în care se aflau documente, carduri bancare, dar şi peste 3.000 de lei şi a mers la Poliţie. Borseta a fost restituită proprietarului.

O tânără care curăţa străzile a predat la poliţie un telefon găsit

A crescut într-un orfelinat, trăieşte dintr-un salariu de nici 600 de lei, dar le-a dat o lecţie celor care au uitat ce înseamnă spirit civic. O tânără de 25 de ani, din Craiova, angajată a firmei de salubritate, a găsit în februarie 2012 un telefon mobil în timp ce dădea zăpada cu lopata. L-a dus la poliţie, aşa cum a mai procedat o dată, în luna octombrie, când a găsit un portofel în care se afla o sumă mai mare decât salariul ei.

Brânduşa nu şi-a cunoscut părinţii. A crescut într-un orfelinat, până la 18 ani, când a fost nevoită să se descurce pe cont propriu. S-a angajat la salubritate, pe un salariu extrem de mic, dar în ciuda greutăţilor, a refuzat să fure sau să înşele.

„Am adunat zăpada şi am găsit plăsuţa şi am spus „Geta, eu trebuie să mă duc la poliţie, ca să ştie, l-o fi pierdut o doamnă sau un domn, trebuie să mă duc la poliţie, ca să îi dăm înapoi doamnei telefonul”, a spus Brânduşa Oiţă.

Poliţiştii au identificat-o pe proprietara telefonului şi au chemat-o la secţie.

„Mergeam cu fetiţa de la şcoală, m-am aplecat, atunci cred că a căzut plăsuţa cu telefonul. M-au sunat de la secţia de poliţie şi mi-au comunicat că cineva mi l-a găsit. Chiar nu mă aşteptam, mă bucur, nu credeam că mai există şi oameni din aceştia, care să facă astfel de lucruri”, a spus proprietara telefonului.

În luna octombrie, Brânduşa a găsit un portofel în care se aflau 600 de lei, mai mult decât câştigă ea lunar.

Brânduşa locuieşte împreună cu alţi tineri orfani într-un apartament închiriat de o fundaţie din Anglia. Lucrează de 7 ani la salubritate şi se întreţine singură.