Procter&Gamble concediază mii de oameni. Ce planuri are gigantul american pentru România?

La nivel global, cel mai mare producător de bunuri de larg consum va concedia 5.700 de oameni anul acesta. Şi fabricile din România sunt vizate de reorganizări.

27 feb. 2012, 12:16
Procter&Gamble concediază mii de oameni. Ce planuri are gigantul american pentru România?

Cel mai mare producător de produse de larg consum din lume, Procter&Gamble, este anul acesta în plin proces de restructurare a activităţii, cu scopul de a-şi reduce costurile. Până în iunie 2013, compania va concedia la nivel global 5.700 de persoane. Scopul este reducerea cheltuielilor cu 10 miliarde de dolari, în următorii patru ani, conform declaraţiilor făcute de oficialii companiei. Potrivit directorului executiv al gigantului mondial, Bob McDonald, citat de The Wall Street Journal, forţa de muncă neimplicată în activităţile de producţie va fi redusă cu până la 10%.

Reorganizări şi în fabricile din România

Angajaţii din România, unde producătorul deţine două fabrici-la Urlaţi şi Timişoara- ar putea fi afectaţi de procesul  de restructurare al gigantului american. „Strategia de reorganizare menţionată în ultima comunicare a companiei este o strategie la nivel global- modalitatea în care va afecta diverse regiuni şi operaţiuni diferă- nu putem spune în acest moment care va fi impactul asupra României specific, întrucât aceste schimbări organizaţionale sunt la faza de discuţii”, au declarat pentru RTV.NET oficialii P&G România. Aceştia au precizat însă că „modalitatea de a realiza strategia de reorganizare pentru România va urma o abordare similară cu modul în care am realizat acest lucru şi în anul trecut, respectiv prin rotaţia naturală de personal, un proces mai selectiv de angajări şi prin oferirea de pachete de separare (compensatorii n.red). Angajaţii care vor fi reorganizaţi vor primi sprijinul necesar din partea companiei în perioada de tranziţie”. De altfel, potrivit reprezentanţilor P&G România, schimbările şi restructurările organizaţionale se desfasoara aproape continuu în diverse zone ale business-ului, abordarea fiind valabilă şi pe viitor. „Schimbările organizaţionale sunt singurul mod de a reduce costurile asigurându-ne astfel că P&G rămâne competitiv”, ne-au mai declarat oficialii producătorului de produse de larg consum.

În momentul de faţă, numărul total de angajati ai P&G România se cifrează la aproximativ 1000 de persoane.

De unde mai taie din cheltuieli

Politica P&G de a-şi reduce costurile va viza şi activităţile de promovare ale companiei, precum şi schimbarea ambalajelor sau eficientizarea lanţului de distribuţie. Mai precis, producătorul îşi va reduce bugetul global de marketing cu 1 miliard de dolari şi va economisi 6 miliade de dolari folosind materiale mai ieftine pentru ambalarea produselor pe care le comercializează. În total, o investiţie în acest an fiscal de 1 miliard de dolari în programe de reorganizare şi eficientizare a costurilor. Acelaşi lucru se va întâmpla şi în România. „Identificăm continuu oportunităţi de reducere a costurilor legate de materia primă şi producţie şi prin eficientizări ale programelor de marketing. (…)În contextul economic actual, este evident că ne pregătim şi am implementat deja măsuri de eficientizare a bugetului şi a costurilor pe diverse arii- de la advertising la costuri administrative şi valori planificate ale investiţiilor suplimentare”. ”, au mai declarat oficialii P&G Rmânia, care susţin că nu doresc majorarea preţurilor la produsele pe care le comercializează, în ciuda „ costurilor imense cu materiile prime şi transportul din ultimii ani”.

Planuri de investiţii în România

În ciuda necesităţii de a-şi reduce costurile, P&G nu a renunţat însă la investiţii. Vizate sunt ţările în curs de dezvoltare, unde producătorul înregistrează în continuare creşteri importante ale vânzărilor. Potrivit purtătorului de cuvând al companiei, Jeff LeRoy, citat de Wall Street Journal, în perioada 2010-2015, producătorul va inaugura 20 de noi fabrici în ţări precum România, Brazilia, China, Africa de Sud şi Polonia, unde se vor realiza produse dedicate copiilor, produse de înfrumuseţare, lame de ras şi produse pentru îngrijirea părului.

În România, despre o nouă investiţie a P&G  se vorbeşte încă din 2010. Atunci, directorul general al P&G România, Sotiros Marinidis a declarat că ţara noastră concurează cu alte state pentru o nouă investiţie de proporţie, înr-o fabrică sau un centru de servicii. În acest moment însă, informaţiile oficiale sunt la fel de sumare ca în urmă cu 2 ani. „În măsura în care România va fi competitiva din punct de vedere al criteriilor analizate într-o astfel de evaluare investiţională (disponibilitatea şi calificarea forţei de muncă, costuri, stabilitate fiscală, sprijin guvernamental adecvat), atunci va fi analizată o astfel de opţiune. Nu putem furniza detalii legate de un potenţial proiect pentru România în acest moment”, au mai declarat pentru RTV.NEToficialii P&G România.

De la intrarea pe piaţa românească, gigantul american Procter&Gamble a investit 150 de milioane de dolari în cele două unităţi de producţie pe care le deţine la Timişoara şi Urlaţi. În 2010, Procter&Gamble Distribution SRL a avut o cifră de afaceri de peste 300,4 milioane de euro şi un profit net de aproximativ 4,8 milioane de euro, Procter&Gamble Marketing România a raportat afaceri de peste 29,1 milioane de euro şi un profit net de peste 1,9 milioane de euro, iar SC Detergenţi SA a înregistrat o cifră de afaceri de 30,9 milioane de euro şi un profit net de 3,3 milioane de euro.