ŞTIŢI CE MÂNCAŢI? Invazie de salam Victoria şi cârnaţi olteneşti făcuţi în Polonia

Salamul Victoria, salamul de vară, cârnaţii olteneşti şi cabanos, vânduţi de hipermarketuri pe marcă proprie, sunt produşi în Polonia sau în alte ţări din UE, susţine Ştefan Pădure, preşedintele Asociaţiei Române a Cărnii (ARC). Mai grav este că fabricanţii din UE nu respectă reţeta tradiţională, iar produsele sunt de slabă calitate, afirmă şeful ARC.

08 oct. 2014, 21:56
ŞTIŢI CE MÂNCAŢI? Invazie de salam Victoria şi cârnaţi olteneşti făcuţi în Polonia

Mezelurile cu marca proprie a hipermarketurilor şi supermarketurilor nu se mai fabrică în România. Ştefan Pădure, preşedintele Asociaţiei Române a Cărnii, spune că unele preparate din carne tradiţionale româneşti, cum sunt cârnaţii olteneşti, cabanos, salamul Victoria şi salamul de vară, sunt fabricate în Polonia sau alte state din UE.

Vezi şi: Marea PĂCĂLEALĂ din spatele promoţiilor „îţi plătim de două ori diferenţa” 

„Producătorii din UE nu sunt obligaţi să respecte legislaţia naţională pe care o avem pentru producerea şi comercializarea preparatelor din carne. Dacă hipermarketul organizează o licitaţie pentru un produs de marcă proprie cu un producător român şi unul din afara ţării, cel din afara ţării poate veni cu un produs care nu respectă condiţiile legii. De exemplu, cabanosul trebuie să fie dublu afumat; prin dublă afumare pierde între 10 şi 15% din greutatea produsului, iar toate acestea se reflectă în preţ. Iar producătorii de afară nu trebuie să respecte acest lucru. La fel, umiditatea salamului Victoria nu este respectată şi vine cu un preţ mult mai mic, având şi o marjă foarte mare de profit. Şi hipermarketul sau distribuitorul îl va accepta, pentru că el vine cu un preţ mic, are un nume similar, dar, de fapt, înşală consumatorul. Pe etichetă are marca de sănătate a ţării respective, este o marcă ovală cu Pl, acronimul Poloniei, de exemplu, dar nu scrie că este fabricat în Polonia”, a declarat Ştefan Pădure pentru ziarulring.ro.

Citeşte şi:

Ai grijă de sănătatea ta. Iată 5 ALIMENTE cu adevărat TOXICE