Stoica cere restituirea de urgenţă a sumei de 30 milioane euro, garanţia şi avansul pentru CFR Marfă

Gruia Stoica, proprietarul Grup Feroviar Român (GFR), a declarat marţi că a cerut comisiei de privatizare a CFR Marfă restituirea de urgenţă a garanţiei de 10 milioane de euro, precum şi a avansului de 20 de milioane de euro depus pentru a îndeplini condiţiile de preluare a companiei.

15 oct. 2013, 19:11
Stoica cere restituirea de urgenţă a sumei de 30 milioane euro, garanţia şi avansul pentru CFR Marfă

El s-a declarat surprins de delaraţia ministrului Transporturilor, Ramona Mănescu, care a afirmat luni că este analizată oportunitatea reţinerii garanţiei, potrivit Mediafax.

GFR a depus o granţie de 10 milioane de euro şi a depus un avans de 20 milioane de euro într-un cont escrow, reprezentând 10% din valoarea acţiunilor CFR Marfă pe care urma să le preia. Dacă privatizarea s-ar fi încheiat cu succes, GFR trebuia să achite încă 172 milioane de euro.

Potrivit consultantului juridic care asistă GFR, întrucât privatizarea CFR nu s-a realizat garanţia trebuie recuperată de îndată, în timp ce banii din contul escrow ar trebui să fie disponibili în trei zile de la notificarea GFR.

Consultantul juridic a adăugat că este analizată şi posibilitatea ca GFR să solicite daune, dar nu a fost luată încă o decizie.

Gruia Stoica a declarat că îşi doreşte ca privatizarea să fie dusă până la capăt.

„Ne dorim să ducem această privatizare până la capăt. Eeste ceva de genul operaţie reuşită, dar facem tumori, vânzătorul nu şi-a îndeplinit câteva clauze contractuale”, a afirmat Stoica într-o conferinţă de presă.

Anterior, proprietarul GFR a afirmat că analizează posibilitatea de a cere o ordonanţă preşedinţială în justiţie prin care privatizarea CFR Marfă să continue.

Consultantul juridic al GFR a afirmat că Ministerul Transporturilor a început procesul de privatizare a CFR Marfă fără să aibă acordul băncilor creditoare ale CFR, adăugând că a fost informat de această situaţie abia luni.

Stoica a menţionat că 7 din cele 12 bănci finanţatoare ale CFR Marfă nu au fost de acord cu transferul de proprietate.

El a reiterat că dacă procesul de privatizare va fi reluat, atunci GFR va aparticipa din nou.

Privatizarea CFR Marfă nu s-a putut finaliza la termenul limită, luni, 14 octombrie, pentru că unele bănci creditoare ale CFR Marfă nu şi-au dat acordul pentru schimbarea acţionariatului, iar Consiliul Concurenţei nu a avut timpul necesar pentru a se pronunţa asupra tranzacţiei.

Ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, a declarat luni seara că Grup Feroviar Român (GFR) ar fi putut plăti pentru acţiunile CFR Marfă, că ministerul a îndeplinit toate condiţiile pentru transferul de proprietate şi că procesul de privatizare va fi reluat.

În luna iunie, GFR a fost declarat câştigător în procesul de privatizare a CFR Marfă, oferind un preţ de 202 milioane euro pentru 51% din acţiuni.

Guvernul s-a angajat faţă de FMI ca, în cazul în care tranzacţia nu este finalizată, să vândă pachetul majoritar de la CFR Marfă unui alt investitor strategic.