Stoica: Plătim cele 170 de milioane de euro pentru CFR Marfă după avizul Concurenţei, nu până duminică

Proprietarul Grup Feroviar Român (GFR), Gruia Stoica, susţine că va plăti diferenţa de 170 milioane euro pentru preluarea GFR Marfă chiar şi fără avizul Consiliului Concurenţei, informează Mediafax. Totuşi, el subliniază că va realiza plata cu o singură condiţie: dacă vânzătorul, respectiv Ministerul Transporturilor, şi-a îndeplinit toate obligaţiile.

10 oct. 2013, 14:48
Stoica: Plătim cele 170 de milioane de euro pentru CFR Marfă după avizul Concurenţei, nu până duminică

„Suntem pregătiţi să facem această plată, în condiţiile în care vânzătorul şi-a îndeplinit restul clauzelor contractuale. (…) Nu mai vreau să stau cinci luni până dă avizul Consiliul Concurenţei. Eu spun aşa: Sunt pregătit să plătesc această sumă de bani înainte de a primi avizul Concurenţei, care poate să fie pozitiv sau negativ, îmi asum această responsabilitate, şi mai mult decât atât, îmi asum acest risc de a mă costa mai mult cele şase luni de zile de blocaj a unei sume de 200 de milioane de euro, dar vreau să ştiu dacă vânzătorul şi-a îndeplinit restul clauzelor din contract”, a declarat Stoica.

Potrivit HG privind privatizarea CFR Marfă, termenul pentru finalizarea privatizării expiră duminică, nefiind prelungit de către Guvern. În lipsa altei decizii pe această temă, GFR ar trebui să achite în următoarele zile încă 170 milioane euro pentru cele 51% din acţiunile CFR Marfă scoase la vânzare. Mai precis, până pe 13 octombrie.

Totuşi, Stoica a afirmat că în contractul de privatizare, semnat la începutul lunii septembrie, nu apare termenul 13 octombrie.

„În contract apare termen de plată după avizul Consiliului Concurenţei”, a spus el.

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat duminică că o analiză obişnuită durează maxim 45 de zile dacă notificarea este completă, iar în cazul unei analize mai complicate, termenul legal al instituţiei pe care o conduce este de maxim 5 luni.

În luna iunie, GFR a fost declarat câştigător în procesul de privatizare a CFR Marfă, oferind un preţ de 202 milioane euro pentru 51% din acţiuni.

 

VEZI SI:

Ce spune Deutsche Welle despre privatizarea CFR Marfă