Stolojan: Majorarea de impozite nu e o strategie pentru accelerarea creşterii economice

Europarlamentarul PDL Theodor Stolojan a declarat luni, după întrevederea cu delegaţia FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale, că bugetul României pe 2014 prevede o serie de majorări de impozite şi taxe fără niciun fel de studiu de impact şi fără nicio consultare cu mediul de afaceri, transmite Agerpres.

03 feb. 2014, 12:13
Stolojan: Majorarea de impozite nu e o strategie pentru accelerarea creşterii economice

‘Considerăm că aceasta nu este o strategie pentru accelerarea creşterii economice în România care, într-un interval de timp rezonabil, să ducă la reducerea diferenţei care ne separă de UE. Pentru că pentru asta suntem în Uniunea Europeană, să ajungem la un standard de viaţă similar celui din ţările dezvoltate din UE’, a spus Stolojan.

El a adăugat că în discuţiile cu membrii delegaţiei a atras atenţia asupra necesităţii ca România şi Guvernul să se concentreze pe intrarea în zona euro.

‘Preşedintele ţării a avansat deja o perspectivă, 2018-2019. Vă reamintesc că în semestrul II al anului 2019, România preia pentru prima dată preşedinţia Consiliului Miniştrilor UE. E acea preşedinţie rotativă. Ar fi bine ca România să fie membru a zonei euro, să nu fie în continuare la periferia UE, când vom deţine această preşedinţie. Considerăm că Guvernul trebuie să pregătească România deja pentru intrarea în zona euro, undeva în intervalul anunţat de preşedintele României sau, dacă se poate, chiar mai repede’, a precizat Stolojan.

Fostul premier a adăugat că în perioada în care România trebuia să adere la UE o serie de oameni de afaceri care făceau afaceri cu statul spuneau că România nu e suficient de pregătită să intre în UE.

Stolojan a mai spus că, acum, se observă declaraţii publice venite în special din sectorul bancar şi din cel financiar de genul, ‘nici în zece ani, România nu va fi pregătită să intre în zona euro etc.

‘Asemenea declaraţii trebuie privite prin prisma intereselor pe care aceşti oameni le au în România. Sectorul financiar din România, sectorul bancar în special, câştigă foarte bine din diferenţele de dobândă care există între zona euro şi împrumuturile pe care le dau în euro, în România. Aceste organizaţii câştigă foarte bine din speculaţiile pe cursul leului faţă de euro’, a punctat Theodor Stolojan.