Stoltenberg: Canalul dialogului politic între NATO şi Rusia trebuie să rămână deschis

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s-a pronunțat vineri, în timpul primei sale conferințe de presă din acest an, pentru continuarea dialogului politic cu Rusia, informează agenția de presă Tass.

30 ian. 2015, 11:43
Stoltenberg: Canalul dialogului politic între NATO şi Rusia trebuie să rămână deschis

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, crede că dialogul politic între NATO şi Rusia trebuie să rămână deschis, potrivit Agerpres.

Concret, secretarul general al Alianței Nord-Atlantice a anunțat că se încearcă organizarea unei întrevederi cu șeful diplomației ruse Serghei Lavrov, cu ocazia participării celor doi oficiali la Conferința de la Munchen privind securitatea, prevăzută pentru începutul lunii februarie.

La 23 ianuarie, Stoltenberg a declarat pentru agenția Reuters că este pregătit pentru o întrevedere cu ministrul rus de externe. ‘Pot confirma cuvintele pe care Lavrov le-a rostit în urmă cu câteva zile. Suntem gata să ne întâlnim în timpul Conferinței de la Munchen’, a declarat la acea dată Stoltenberg.

La rândul său, șeful diplomației ruse a afirmat, la 21 ianuarie, că Moscova este deschisă unor contacte cu NATO, însă doar pe baza respectului reciproc. ‘Dacă partenerii (din NATO) vor deveni mai înțelepți și vor discuta în mod respectuos, noi suntem întotdeauna pregătiți pentru aceasta (pentru dialog)’, a subliniat el.

‘Există informații conform cărora secretarul general al NATO este interesat să organizeze întrevederea. Am avut cu el o scurtă întrevedere la Basel, în timpul reuniunii ministeriale a OSCE, ne-am salutat. Nu vom refuza un contact’, a spus șeful diplomației ruse.

Conferința de la Munchen a fost fondată în 1962 de către publicistul german Ewald von Kleist, ca ‘reuniune a reprezentanților Ministerelor Apărării’ din țările membre NATO. Din 1999, la acest eveniment au început să participe inclusiv politicieni și militari din state central și est-europene, precum și reprezentanți ai businessului.

În marja forumului au loc numeroase întrevederi informale între politicieni privitoare la noi inițiative în domeniul apărării, care au avut de multe ori o dezvoltare ulterioară în diverse formate multilaterale.

În acest an, Conferința de la Munchen se va desfășura în perioada 6-8 februarie.