Străinii ar putea primi mai uşor cetăţenia română. Sportul este principalul beneficiar

Sportul românesc ar putea primi un nou impuls o dată cu intrarea în vigoare a proiectului de ordonanţă de urgenţă aflat pe masa Guvernului. Conform actului normativ, sportivii de altă naționalitate care pot contribui la promovarea imaginii României prin performanțe deosebite vor primi cetățenia română mult mai repede și printr-o procedură simplificată.

08 sept. 2015, 07:55
Străinii ar putea primi mai uşor cetăţenia română. Sportul este principalul beneficiar

În contextul scăderii considerabile a performanţelor sportivilor români la marile competiţii internaţionale, federaţiile sportive s-au reorientat şi au încercat insistent în ultima vreme să schimbe legislaţia privitoare la obţinerea cetăţeniei române. Guvernul a fost receptiv la aceste demersuri şi a elaborat un proiect de ordonanţă de urgenţă care să uşureze naturalizarea pentru anumite categorii de cetăţeni străini, după cu scrie Profit.ro.

Legea actuală prevede că persoanei fără cetăţenie sau cetăţeanului străin i se poate acorda cetăţenia română dacă domiciliază pe teritoriul României de cel puțin 8 ani sau dacă este căsătorit cu un cetățean român de cel puţin 5 ani.

Citeşte şi Întrebare ridicolă la examenul pentru obţinerea cetăţeniei române: „Cum se numea calul lui Ştefan cel Mare?”

Aceste termene pot fi reduse până la jumătate dacă solicitantul este cetăţean al unui stat membru al UE, este refugiat sau este om de afaceri care a investit în România peste 1 milion de euro. Totodată, de noile prevederi ar putea beneficia şi sportivii, respectiv „cetăţeanul străin sau persoana fără cetăţenie care ar putea contribui în mod semnificativ la promovarea imaginii României prin performanțe deosebite în domeniul sportului şi care îşi exprimă ataşamentul față de România şi față de sistemul de valori specific societății românești”.

Potrivit surselor citate de profit.ro, există solicitări din partea a numeroși sportivi străini care și-ar dori să reprezinte România în competițiile internaționale.

Este vorba de sportivi din toate ramurile sportive, individuale sau de echipă. Acordarea cetățeniei în mod simplificat se va face însă pentru sportivii care ne pot reprezenta la nivel de lot național și pot contribui astfel la rezultate deosebite ale României la campionate europene, mondiale sau Olimpiadă„, au arătat sursele citate.

Printre sporturile de echipă care ar putea naturaliza sportivi străini se numără handbalul, au arătat sursele citate, care au precizat că în privința fotbalului, cel puțin pentru moment, federația de profil nu și-a exprimat vreo intenție în acest sens.

Până acum, două naţionale ale României au reuşit deja naturalizarea unor jucători străini. În reprezentativa de hochei evoluează doi ucraineni, iar în cea de rugby sunt trei sportivi de origine sud-africană, un neo-zeelandez, un tongalez şi câţiva georgieni.