Străinii iubesc România. POVESTEA unei femei care a renunţat la viaţa din Anglia şi s-a mutat în Transilvania

O britanică a renunțat la viața ei din Anglia pentru un sat mic și izolat din Transilvania. A închiriat acolo o casă, pe care a restaurat-o astfel încât să nu-i afecteze farmecul original. Kate Lowes a început să promoveze mica localitate pe un blog pe care l-a creat de când s-a stabilit acolo. Britanica și-a propus să-i ajute pe localnici să trăiască mai bine, având de gând să aducă şi investiții străine.

08 sept. 2014, 16:27

După ce a colindat lumea în lung și-n lat timp de patruzeci de ani, Kate Lowes s-a îndrăgostit de România, atât de tare încât a hotărât să renunțe la tot ce o lega de Marea Britanie și să se retragă într-un sătuc uitat de vreme, din județul Sălaj. Își amintește perfect când a acceptat să vină în vacanță în România, la invitația unei bune prietene, Corina, o tânără doctorandă a Universității „Babeș Bolyai” din Cluj-Napoca. Era undeva în preajma Crăciunului. După un drum cu peripeții, a ajuns în Zalău. Orașul era cufundat în zăpadă, iar ceața groasă, de-o tăiai cu cuțitul, făcea ca locurile să pară destul de neprimitoare. A stat aici câteva săptămâni, până când, într-o dimineață, Corina i-a propus să meargă în Sângeorgiu de Meseș, satul bunicilor ei, scrie fabrikadecase.com.

Mi-e greu să descriu în cuvinte ce am simțit în momentul în care am ajuns aici. Munții împăduriți care împrejmuiau din toate părțile sătucul medieval, casele bătrânești cu prispe de lemn și acoperișuri lăsate, oamenii care treceau, agitați, pe ulițele înguste m-au cucerit pe loc„, mărturisește Kate Lowes.

După câteva zile petrecute aici și-a dat seama că micuțul sat de la poalele munților este locul în care vrea să se stabilească. A revenit în vara, iar Sângeorgiu de Meseș i s-a dezvăluit într-o cu totul altă lumină. Fiind pasionată de istorie, a încercat să afle cât mai multe despre trecutul localității, despre cultura și obiceiurile specifice zonei.

Cred că cel mai mult m-a impresionat viața de familie de aici, felul în care cei tineri își ajută părinții, respectul pe care îl au pentru cei care le-au dat viață. În Marea Britanie, această legătură a dispărut„, spune Kate.

După o perioadă petrecută la părinții Corinei, a închiriat o casă bătrânească pe care a început să o renoveze, respectându-i arhitectura originală. Localnicii au fost uimiți să vadă că britanica a preferat să restaureze ușile de lemn, vechi de o sută de ani, decât să le înlocuiască cu cele din PVC.

În cei patruzeci de ani de carieră, a călătorit în aproape toată lumea. A fost în California, China, India, Vietnam, chiar și în Birmania, însă țara noastră i-a furat inima prin frumusețea peisajelor și căldura oamenilor. Sângeorgiu de Meseș este locul care i-a oferit liniștea de care avea nevoie în această etapă a vieții.

De cand a ajuns in sat, Kate Lowes se gandeste la modalitati prin care sa ii ajute oamenii de aici. S-a lovit de numeroase prejudecati, dar nu ii pasa. Nu intentioneaza sa cedeze. A vorbit cu primarul comunei si se gandeste sa atraga investitori britanici in zona. Vrea sa ii ajute pe localnici sa isi rotunjeasca veniturile printr-un magazin online care sa comercializeze produse traditionale, dar si obiecte de artizanat.

Citeşte mai mult pe fabrikadecase.com

Citeşte şi Străin în Transilvania: Un filmuleţ superb ale unei turiste despre ospitalitatea românească